Legendás otthoni számítógépet adományoztak a Neumann Társaság múzeumának

Fantasztikus értékkel, a világ egyik első, sikeres személyi számítógépének egy példányával gazdagodott a Neumann Társaság múzeuma. A közel 40 éves, de még mindig működőképes számítógépet egy neves informatikus, Biró István ajándékozta a múzeumnak – és máris a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található állandó kiállításba, az NJSZT ITK-ba került.

 

Biró István és a TRS-80. Fotó: Képes Gábor, NJSZT
Biró István és a TRS-80. Fotó: Képes Gábor, NJSZT

A TRS-80 számítógépet eredetileg az Egyesült Államokban fejlesztették, a modellcsalád a Commodore PET és az Apple II mellett a 70-es évek második felének legsikeresebb otthoni számítógépe volt. A TRS-80 gépek arca a világhírű író, Isaac Asimov volt, ő ösztönözte például, hogy a felhasználók az írógépekről áttérjenek a szövegszerkesztők használatára. Az 1977 és 1981 között gyártott, eredeti TRS-80 model 1 számítógépek 8 bites mikroprocesszorral, 4, illetve 16 kilobájt RAM memóriával, monokróm monitorral rendelkeztek, később a modellcsaládnak fejlettebb változatai is megjelentek, beleértve a zsebszámítógépeket is.

Commodore PET-tel és az Apple II egy kései változatával már rendelkezett a múzeum, a TRS-80 Model 1 december 4-én került az állandó kiállításba, monitorral, magnetofonnal, illesztő egységgel, floppyval, gépkönyvekkel és kézzel írt BASIC-programlistákkal együtt.

A példány kalandos úton jutott Magyarországra. A világ másik felén, Ausztráliában volt kiküldetésen Biró István –és ott szerezte be a 80-as évek legelején a Medicor cég számára, elektronikus röntgengépek számítógépes továbbfejlesztésére. A gépen röntgengenerátor vezérlését automatizáló program készült, majd több alkalmazást, köztük vérképelemző programot fejlesztett rá.

 

TRS-80 konfiguráció a Neumann Társaság múzeumában. Fotó: Képes Gábor, NJSZT
TRS-80 konfiguráció a Neumann Társaság múzeumában. Fotó: Képes Gábor, NJSZT

Ez a maga korában úttörő, különleges program nagy sikert aratott a MedicAsia 1983 kiállításon, ahol a Medicor volt az egyetlen kelet-európai kiállító. Az orvosi alkalmazásokra egy ausztrál számítógépgyár, a Microbee fejlesztő csapata is felfigyelt, akik felkeresték Biró Istvánt azzal a kéréssel, hogy írjon számukra is programokat. Az épp fejlesztés alatt lévő Microbee Series 2 Advanced Personal Computer típushoz fejlesztési javaslatokat is megfogalmazott, cserébe egy tiszteletpéldányt is kapott az ausztrál gépből.

 

MicroBee számítógép az NJSZT múzeumában. Fotó: Képes Gábor, NJSZT
A MicroBee már 2017 óta a múzeumunk éke

A hazánkban ritkaságnak számító MicroBee számítógépet már 2017-ben a múzeumnak ajánlotta fel Biró István, szeretett korábbi gépétől, a TRS-80-tól viszont nehezebben vált meg. Ezt a számítógépet a 80-as évek végéig használta aktívan, de hobbiból még a legutóbbi időkig programozott rajta.

Biró István a Medicor-korszak után az IDG lapkiadó alapító igazgatójaként vált híressé, a Neumann Társaság tehetséggondozási programját pedig évek óta segíti önkéntesként, mint a Neumann János Nemzetközi Programtermék Verseny zsűritagja. A társaság idén Tarján-emlékéremmel ismerte el életművét.

A Neumann Társaság múzeumának állandó kiállításában (NJSZT ITK) ez az első eredeti TRS-80 számítógép. A géppel kompatibilis magyar iskolaszámítógép, a HT-1080Z már látható a tárlaton. A Neumann Társaság begyűjtötte a TRS-80 egy házi építésű magyar klónját is: az aktatáskába épített gépet az NJSZT Simonyi Endre által alapított számítógépépítő szakosztályának (HCC) titkára, Rétallér István építette össze úgy, hogy egyes elektronikus alkatrészeit autóstoposként szerezte be Nyugat-Európából. Ez a tárgy egyelőre még nem része az állandó kiállításnak, de egy, az NJSZT fél évszázadát bemutató vándortárlaton már látható volt.

 

Rétallér István és TRS-80 klónja az NJSZT50 vándorkiállításon, Budapesten. Fotó: Képes Gábor, NJSZT
Rétallér István és TRS-80 klónja az NJSZT50 vándorkiállításon, Budapesten. Fotó: Képes Gábor, NJSZT

Az ITK-ban a Neumann Társaság alapító közreműködésével vezetett közérdekű muzeális gyűjtemény, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány kollekciójának mintegy egyharmada látható, a további tárgyakat raktári körülmények között őrzik.

A múzeum folyamatosan kap felajánlásokat a menedzserkalkulátoroktól a szekrény méretű mainframe gépekig. Az állandó kiállításba a jelentős magyar vonatkozású vagy az informatika világtörténete szempontjából mérföldkőnek számító típusok kerülnek be.

 

Képes Gábor, NJSZT