MicroBee – Egy „méhecske” a koalák földjéről

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság nem elégszik meg azzal, hogy egy világszínvonalú informatikatörténeti tárlatot üzemeltet, kiállításunkat folyamatosan fejlesztjük is. Arra viszont ma már „nyomós ok” kell, hogy újabb tárgyakkal bővítsük a Jövő múltja című könyvünkben kiérlelt koncepció szerint berendezett tárlatot. A 80-as években gyártott házi számítógépek közül például értelmetlen lenne a teljességre törekedni, hiszen a legfontosabb gépcsaládok már láthatóak nálunk. Van azonban néhány értékes, ritka darab, amelyet vétek lenne nem a nyilvánosság elé tárni. …Mert ha Ausztráliából iderepül egy méhecske, annak nem tudunk ellenállni.

Ez a „méhecske” egy MicroBee Series 2 Advanced Personal Computer, amelyet februártól láthatnak látogatóink. A tárgy adományozója Bíró István mérnök, az IDG Hungary volt vezérigazgatója. Bíró István a 70-es, 80-as évek fordulóján a Medicor cég vállalati kiküldöttje volt Ausztráliában, ahol orvosi programokkal hívta fel magára a figyelmet. Az orvosi alkalmazásokra egy helyi számítógépgyár, a Microbee fejlesztő csapata is felfigyelt, akik felkeresték Bíró Istvánt azzal a kéréssel, hogy írjon számukra is programokat. A fejlesztés alatt lévő típushoz fejlesztési javaslatokat is megfogalmazott.

A Microbee számítógép jelen típusa 1983-ban készült el, egyet meg is kapott tiszteletpéldányként, egy részletes, csak belső terjesztésre szánt dokumentációval együtt. Most érkezett el az idő, hogy a hazánkban szinte ismeretlen házi számítógépet láthassa a nagyközönség is.

Az emberközeli, tanulásra kiválóan alkalmas Microbee számítógépcsalád egy fontos része az ausztrál informatikatörténetnek, az iskolás gyerekek szívének kedves méhecskés logó ugyanúgy egy nemzedék kedvence, mint Európában a Sinclair és Commodore márka. Az Owen Hill által a 70-es években alapított Applied Technology ezzel a gépcsaláddal hozta el a kereskedelmi forgalomban kapható személyi számítógépek korát Ausztráliába. És Bíró István révén ez a mikroszámítógép most már a magyar informatikatörténet egy picike darabja is. A koalák földjéről származó, egzotikus masina Informatika Történeti Kiállításunk felső szintjén látható.

A tárgy részletes műszaki leírása pedig itt olvasható: http://ajovomultja.hu/exhibition/microbee-series-2-advanced-personal-computer

A máig létező gyártó honlapja: https://www.microbeetechnology.com.au/aboutus.htm

Képes Gábor