Commodore PET 2001

Commodore PET 2001 számítógép

Az 1970-es évek második felében az USA-ban az egyik legelterjedtebb iskolai és személyi számítógép. A KIM1 mellett a Commodore cég első személyi számítógépe a PET (Personal Electronic Transactor), amely később egy egész gépcsaládot képezett a cég termékpalettáján.

A Commodore PET 2001 a házi számítógépek robbanásszerű megjelenése (1981) előtt jelent meg. A TRS-80 és az Apple II számítógépek mellett a 70-es évek második felének legfontosabb iskolai és otthoni számítógépe. Jellemzője, hogy a központi egység, a billentyűzet, a kijelző, a tápegység és a kazettás magnetofon (háttértároló) egy dobozba lett összeépítve. BASIC nyelven programozható, a BASIC nyelvjárást a ROM-ba égetve tartalmazza. A billentyűzeten előre definiált grafikus karakterek is találhatóak, amelyek elsősorban a játékok programozását segítik (például kártyajátékok karakterei).

A Commodore PET korai változata még nem professzionális, hanem számológép-stílusú (“chiclet”) billentyűzettel lett egybeépítve. A későbbi modellek már fekete színű, írógép stílusú billentyűzettel rendelkeznek. Utóbbi változatokban adatmagnó nincs beépítve. A Commodore PET utódai az ún. CBM sorozat (Commodore Business Machines) számítógépei, melyeket irodai környezetben is eredményesen használtak.

A gép 1 MHz órajelű MOS 6502 processzorral rendelkezik. Az 1977-ben bemutatott első változata 4 KB memóriát, későbbi példányai 8 KB memóriát tartalmazott.

Gyártó: Commodore
Típusa professzionális számítógép
Gyártó ország USA
Gyártás éve 1977
Processzor MOS 6502, 1 MHz
RAM 4 KB (korai változat), 8 KB
ROM 14 KB
Video RAM 1 KB
Szöveges felbontás 40 x 25, monokróm
Grafikus felbontás nincs
Hang nincs
Billentyűzet ‘Chiclet’ billentyűzet, 73 billentyű, numerikus billentyűkkel
Csatlakozók IEEE 488 csatlakozó, parallel port, user port
Beépített nyelv Commodore Basic V1.0
Beépített adattároló kazettás magnetofon


Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/commodore-pet-szamitogepcsalad

Forrás:
Wikipédia
https://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=191&st=1


További irodalom:

Osborne, Adam - Donahue, Carroll S.: PET/CBM Personal Computer Guide, Osborne/McGraw-Hill, Berkeley, California, 1980.

Zamora, Ramon - Albrecht, Robert - Scarvie, William: PET BASIC: Training Your PET Computer, Reshton Publishing Company, Inc., Reston, Virginia, 1981.

http://www.commodore.ca/