SZKI50

Nemcsak a UNIX 50 éves idén, az egyik legfontosabb magyar informatikai intézet is fél évszázados jubileumát ünnepelte. A Náray Zsolt által alapított Számítástechnikai Koordinációs Intézetről (SZKI) van szó, melynek dolgozói példamutatóan összetartó csapatot alkotnak mind a mai napig.

Bár az intézet 1995-ben megszűnt, dolgozói olyan útravalót kaptak ettől a szellemi műhelytől, amely mindmáig fontossá teszi számukra az ott töltött éveket. November 23-án egy hangulatos éttermi térben, a Batthyány téren található Angelikában tartottak meghitt és a néhány bejutó „kívülállónak” is izgalmas találkozót.

A Számítástechnikai Koordinációs Intézet épületei a vízivárosi Iskola utcában és Donáti utcában voltak találhatóak, főépületében jelenleg az Alkotmánybíróság működik. Az SZKI-s csapat korábban elérte, hogy Náray Zsolt emléktáblát kapjon az épület egyik belső teraszán, de magába az épületbe csak előzetes bejelentkezés után, fegyveres őrök általi ellenőrzést követően lehetséges a bejutás.

Az Angelika közel van a Donáti utcához, ugyanahhoz a negyedhez, a Vízivároshoz tartozik, melyet az SZKI, a SZÁMKI, az ÉGSZI ottléte tett egyfajta kis budai Szilícium-völggyé.

Az 50. évfordulós ünnepségen sok, a Neumann Társaságból is ismerős arcot láthattunk, köztük Dömölki Bálint és vendégként Havass Miklós is megjelent. A szervezők, köztük Jobbágy Tibor és Végső László által remekül megszervezett program fő attrakciója egy 450 személynek kiküldött kérdőíves kutatás kiértékelése volt. A 226 beérkezett válasz alapján Babar Viktor készített értékelést az SZKI dolgozóinak az Intézethez való viszonyáról, ott szerzett tapasztalataikról, ez könyv alakban is megjelent.

Több érdekes előadás is hallható volt a délután folyamán, köztük Dömölki Bálinté, aki az SZKI Elméleti Laboratóriumából 1990-ben megalakult IQSOFT történetét mesélte el, beleértve azt is, hogy manapság milyen, IQSOFT nevű cégek vannak a nagyvilágban – még thaiföldi cipőgyár is.

Darvas Ferenc a PROLOG szerves kémiai kutatásban és gyógyszergyártásban betöltött szerepéről, Futó Iván a szakértői rendszerek államigazgatás területén történő alkalmazásáról mesélt, az előadások sorát pedig Pucser György zárta, aki az SZKI leányvállalata, a Sci-L hardverfejlesztéseiről beszélt, de nemcsak beszélt, működő M08X és Proper-16 számítógépeket is láthattak a megjelentek. Reménykedünk, hogy ezek a pompás, működő számítógépek egyszer a Neumann Társaság informatikai múzeumában is láthatóak lesznek.

A Proper-16 számítógépet, mint az első magyar IBM-kompatibilis PC-t, a Neumann Társaság múzeumában is megtekinthetik az érdeklődők. Ez egyike az SZKI legismertebb, legendássá lett termékeinek, fejlesztéseinek, de csak a jéghegy csúcsa volt.

Akit érdekel az SZKI-sztori, számos forrást talál róla Informatikatörténeti Fórumunk adattárában, egyebek mellett az ITF keretei között tartott, korábbi konferencia előadásait és az annak kapcsán megjelent könyvet is. https://itf.njszt.hu/objektum/volt-egyszer-egy-szki

 

SZKI50

 

 

Képes Gábor