UNIX50

Idén kerek 50 éve annak, hogy elkészült minden idők egyik legmeghatározóbb operációs rendszerének, a Unix-nak az első verziója. A jelentős évforduló alkalmából az anno a szoftver megalkotásának helyszínéül szolgáló Bell Labs egy szokatlanul nagyszabású és hosszú, kétnapos ünnepségsorozatot tartott főhadiszállásán.

Erre számos olyan informatikai legendát is meghívtak a még élők közül, akiknek jelentős szerepe volt a Unix megalkotásában, majd későbbi továbbfejlesztésében vagy népszerűsítésében.

Izgalmas, videótartalmakkal és játékkal is gazdagított honlap emlékezik meg a jeles eseményről:

https://www.bell-labs.com/unix50/

Egy érdekes idővonalon akár saját karosszékünkben ülve is végigkövethetjük a UNIX fél évszázados történetét, kezdve azzal, hogy Ken Thompson 1969-ben Assembly-ben megírta a UNIX első verzióját egy DEC PDP-7 számítógépen.

https://www.sutori.com/story/50-years-of-unix--k3tCY2esXpMs4Y5F37tojK3K

Érdemes a UNIX fejlődésének mérföldköveit egybevetni azzal, hogy Magyarországon mi történt az adott esztendőben. Erre a Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórumának Időutazása kínál lehetőséget:

https://itf.njszt.hu/idoutazas

A UNIX születésekor a Neumann Társaság egy éve létezett, s már gyártottak hazánkban PDP-klón számítógépet is, a TPA-t. A TPA gépcsalád a 90-es évek elejéig készült Magyarországon – a legutolsó TPA, az 1992-ben készült XP-1 „miniszuper” számítógép is UNIX-ot futtatott.

A UNIX fontos szerepet játszott a miniszámítógépek, szerverek és professzionális személyi számítógépek történetében, a UNIX jellegű operációs rendszerek külön családot alkotnak. A Neumann Társaságnak saját UNIX felhasználói csoportja is működött 1988-tól (HUUG néven) – és számos konferenciát is rendeztek a UNIX felhasználói.

UNIX családfa
UNIX családfa

Képes Gábor