Sinclair Spectrum – a következő generáció

Az utóbbi időben nagyon beindult a retro számítógépes világ, szinte mindenhonnan jönnek a klasszikus konzolok és komputerek mai változatai. Legutóbb egy teljesen új Sinclair ZX Spectrumot jelentett be egy természetesen megint új gyártó.

Sir Clive Sinclair klasszikus ZX Spectrum+ gépe előtt most Sinclair ZX Spectrum Next névvel tiszteleg a brit SpecNext Ltd.

A Spectrum+ ügyes új külső designját ezúttal is a klasszikus darab tervezője, Rick Dickinson jegyzi, míg az elektronika a brazil Victor Trucco munkája. Nagyon úgy tűnik, hogy komoly siker lesz, persze azért nem árt kivárni a tényleges termék megjelenését.

A Next egyértelműen inkább megemlékezés, alaposan felújított változat, semmint az 1980-as darab chipről chipre leklónozott változata. Mindezek ellenére az egyelőre csak 3D renderelésben látott koncepció megtetszett a „retro közösségnek.” Talán azért, mert a jövőbe repítheti a Sinclair márkát, és persze a modernizált Spectrum+ stílusú ház és billentyűzet miatt is.

A Next Trucco előző projektjén, a TBBlue-n és az FPGA-alapú Altera Cyclone-on alapul. Hardverszinten az eredeti újbóli implementációja, ami azért jó hír, mert az összes akkori szoftver fut rajta. De a tervek szerint a ZX Spectrum összes bővítésével és az új ULAplus videomóddal is kompatibilis. Elképzelhető, hogy értékesítés előtt még a ZX81 nagyfelbontású módját is implementálják. (A specifikációk az alábbi linken olvashatók.)

Forrás: retrocomputingnews.com/2016/05/01/sinclair-spectrum-the-next-generation