A jövő múltja konferencia

Az NJSZT június 25-én, az Informatika Történeti Kiállításnak otthont adó szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában rendezte meg A jövő múltja – A lyukkártyától az információs társadalomig konferenciát. A kiállítást megnyitó konferencia díszvendégeA Marslakó lánya (The Martian's Daughter)könyv szerzője, Neumann János lánya, Marina von Neumann Whitman, fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt.

A televíziós csatornák, újságírók és a mintegy 200-250 fős közönség által érdeklődéssel várt eseményt Friedler Ferenc, az NJSZT elnöke nyitotta meg, majd Kovács Győző özvegyének, Muszka Dánielnek és Alföldi Istvánnak, az NJSZT ügyvezető igazgatójának átadta a kiállítás létrehozásában szerzett elévülhetetlen érdemekért járó díjakat.

A díjátadást követően Marina von Neumann Whitman tartott előadást. Életéről, az egyszerre elméleti tudós és nagyon is aktuális kérdésekre gyors gyakorlati megoldásokat kereső Neumann Jánosról és Marslakóknak hívott magyar zsenitársairól, közgazdász-pályájáról, a játékelmélet kései elismeréséről beszélt.

Kroó Norbert, az MTA elnöki tanácsadója Genius loci címet adta előadásának, mottóként pedig "a 20. századot Budapesten csinálták" állítást fogalmazta meg, s fejtette ki, bemutatva a hely szellemét, hatását tudósaink, feltalálóink hosszú sorára.

Kutor László iPhone-on és iPad-en, a mobil mindeneseket bravúrosan váltogatva mutatta be az NJSZT informatikatörténeti adattárházát, a Társaság küldetését, az adattárház gyűjtőkörét ("mindent, ami nem elsősorban tárgy"): szoftvereket, személyeket, a számítástechnikai kultúra eredményeit, eseményeit. Egyszerre tisztelgett a múlt nagyjai és a jövő letéteményesei előtt.

A képre kattintva megtekintheti
a konferencia galériáját

Z. Karvalics László Az érintés hatalma: az informatikatörténet tárgyi, szellemi és társadalmi metszéspontjaicímmel holisztikus megközelítésben vázolta fel a számítástudomány múltját, jelenét és jövőjét, a numerikus nyomás szociológiáját, a hardver technikatörténeti beágyazottságát, a programozás és automatizálás önálló kultúrhistóriáját, az algoritmizálható agymunka gépesítését.

Ebéd után Veres Zsolt, az IBM Magyarország igazgatója az IBM nemzetközi és hazai innovációtörténetét mesélte el: többek között az 1936-os Watson elektromos könyvelőgépekről, az 1949-es és 2011-es népszámlálás közös nevezőjéről és a Magyarországon az 1930-as évektől máig jelenlévő mamutvállalat helyi sajátosságairól hallhattunk.

Az IBM történet után közgazdasági kerekasztal-beszélgetés következett. A beszélgetést a konferencia házigazdája, Alföldi Zoltán vezette. Szakértőként moderált a három résztvevő, Barcza György, a Századvég vezető elemzője, Szalay-Berzeviczy Attila, a BudapestiÉrtéktőzsde volt elnöke és Sarkadi-Szabó Kornél, a Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója között.

A rendezvény a kiállítás bemutatásával zárult – Bohus Mihály értő és szerető tolmácsolásában.

Összegzésként még annyit, hogy A jövő múltjanagyszerű folytatása az NJSZT-konferenciáknak: múlt és jövő szimultán jelenléte, szerteágazó tematika, érdekes előadások, magas szintű szervezés.

Az előadások letölthetőek:
Marina v. N. Whtiman – The Creation Story
Kroó Norbert ? Génius loci
Kutor László ? Magyar Informatika-történet Adattára
Z. Karvalics László ? Az érintkezés hatalma: az informatikatörténet tárgyi, szellemi és társadalmi metszéspontjai
Veres Zsolt ? A tudás felszabadítása

A konferencia videói : http://ajovomultja.hu/galeria/a-jovo-multja-konferencia-videoi-2/

Sajtómegjelenések:
http://fn.hir24.hu/interju/2013/06/24/ezt-gondolja-a-lanya-a-hires-magyarrol/
http://szegedcafe.hu/2013/06/25/marina-von-neumann-apam-feltett-a-hazassagtol/
http://www.kulturpart.hu/lavor/35072/romba_dolt_a_mult_helyere_jott_az_uj
http://www.vjm.hu/itthon/soha-nem-latott-ereklyek-szegeden/9775/
http://www.metropol.hu/mellekletek/infopalya/cikk/1055418
http://www.delmagyar.hu/szte/informatikatorteneti_kiallitas_neumann_janos_lanyaval/2339097/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso
http://hirek.prim.hu/cikk/2013/06/25/a_koztarsasagi_elnok_fogadta_neumann_janos_lanyat
http://www.rtlklub.hu/most/rtl2/42617_rtl_ii_hirado_tiltakozas_-_tobb_bankot_festekkel_ontottek_le – 21:28 mp-től
http://atv.hu/videotar/20130624_tudomanyos_konferenciat_szegeden
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/06/24/17/_Hivatalaban_fogadta_Neumann_Janos_lanyat_az_allamf_.aspx? 11:50 mp-től
http://richpoi.com/cikkek/tudomany/szeretek-magyarul-beszelni—szegeden-jart-neumann-janos-lanya.html
http://ivsz.hu/hu/hirek-es-esemenyek/hirek/hirek-ajanlok/2013/06/neumann-lanya-szegeden?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nl20130627
http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i_9/i_10082/index.html
http://szeged.hir24.hu/szeged/2013/06/25/zsenik-es-a-szamitogepes-vilag/~~fokusz
http://gazdasagiradio.hu/cikk/92731/
http://www.sg.hu/cikkek/98238/informatikai_konferenciat_rendeznek_szegeden