A Google is megemlékezett a Rubik-kocka 40. születésnapjáról

Május 19.-én az egész világon megemlékeztek az eredetileg Bűvös kocka nevű, majd Rubik kockaként elhíresült, az elmúlt 40 év egyik meghatározó játékának születésnapjáról.

A Google keresőjének összes lokalizált oldalán az úgynevezett “doodle” – a keresőmező feletti illusztráció, animáció – speciális, játszható változatával ünnepelte Rubik Ernő találmányát. A doodle online játékot is kínált: az egérrel lehetett forgatni a kocka oldalait, az eredményességet számláló segítette ellenőrizni. A játék egyébként azóta is megtalálható a többi doodle között (www.google.com/doodles), azaz nem vész el.

A Google mással is készült a születésnapra – elindította a Chrome Cube Labot (chrome.com/cubelab), amellyel saját magunk hozhatunk létre internetalapú puzzle-t. Ha jók vagyunk a kódolásban, teljesen egyedi darabot alkothatunk. Ha nem, akkor is érdemes megnézni a sok ottani modellt.

Az évfordulóra az infokommunikáció más területein is megemlékeztek. Például a 3D nyomtatás egyik meghatározó szereplője, a Shapeways összegyűjtötte a kocka ihlette legérdekesebb nyomatokat (www.shapeways.com/games/puzzles?li=nav&sort=popularity). Mivel töretlen a logikai puzzle játékok népszerűsége, akad belőlük bőven. A modellek meg is vásárolhatók az online áruházban.