Brit birodalmi kitüntetést kapott a Raspberry Pi megalkotója

A játékfejlesztőként és a Raspberry Pi alapítvány társalapítójaként ismert David Braben az Order of the British Empire (OBE) negyedik fokozatát (Officer) kapta meg II. Erzsébet brit királynőtől. A kitüntetés nem véletlen, hiszen a brit királyi család számára közel sem ismeretlen a miniatűr számítógép. II. Erzsébet brit királynő is kiválóan ismeri a készüléket, ugyanis a fia, András yorki herceg ismertette meg vele. András herceg már egy éve ismeri és használja a Raspberry Pi-t.

A brit kormány közleménye alapján Braben az elismerést hivatalosan a brit számítógépes és videojáték-iparért végzett munkájáért kapta meg. A kitüntetést minden évben a brit királynő születésnapján ítélik oda.

A Raspberry Pi-t 2011 májusában mutatták be és főként diákoknak lehet hasznos, mert a segítségével megtanulhatják a programozás alapjait. Fejlesztéséhez az ismert közösségi támogatásgyűjtő (crowdfunding) oldalon, a Kickstarteren indítottak pénzgyűjtő kampányt.

Tavaly novemberben Eben Upton, a számítógép tervezője azt mondta, hogy három év múlva érkezhet az eszköz utódja. 2013 novemberéig 2, míg június közepéig már 3 millió darabot adtak el belőle. Az alapítvány idén áprilisban alapot hozott létre, hogy a készülék elterjedjen az oktatási intézményekben, s a 8 és 15 év közötti gyerekek érdeklődését felkeltse a számítógép-tudomány iránt.