EMG-830

EMG-830 tranzisztoros számítógép

1968-ban az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára elkészítette az EMG 830 nevű, második generációs gép tervét, amely 24 bit szóhosszúságú számokkal, másodpercenként 25 000 műveletre volt képes.

1969-ben Klatsmányi Árpád vezetésével megépült a szilícium alapú félvezető elemeket alkalmazó ügyviteli, középkategóriájú, belső programozású digitális gép.

Az EMG 830 moduláris számítógép az első, teljes mértékben hazai fejlesztésű tranzisztoros, elektronikus számítógép volt.

A felépítésre jellemző modulrendszer és sínrendszer, a korszerű architektúra magasan kiemelte a hasonló középkategóriájú gépek közül.

A keleti országok közötti együttműködés (Egységes Számítógép Rendszer – ESZR) keretében méltánytalanul kisebb szerepet kapott az EMG, pedig ez a 830-as világszínvonalú konstrukció volt.

Műveleti sebessége 25000 művelet/másodperc. Operatív tárkapacitása max. 32 Kszó (egy szó=24bit). Főbb egységei között – a központi egység, az operatív tár, a központi tápegység mellett – mágnesszalagtárat, cserélhető mágneslemeztárat, gyors hozzáférésű mágneslemeztárat és egy IBM gyártmányú, on-line írógéppel felszerelt, kombinált pultot láthatunk.

A Kiállításon bemutatott példányt a kor egyik legjelentősebb állami vállalata, a 43. sz. Építőipari Vállalat használta. Érdekességként felsorolunk néhány, a vállalatnál futtatott programot: rugalmasan ágyazott, egy irányban merevített lemez méretezése; módosított szimplex módszer; beruházási program költséggörbéje; hálótervezés MPM módszerrel, ütemezés kritikus út módszerrel, bérstatisztika.


Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/emg-830-szamitogep
 
Források:
Képes Gábor - Álló Géza: A jövő múltja, NJSZT, Budapest, 2013.
Gerl Zsolt – Az EMG-830 számítógép rendszer
Kóta Gábor – Az EMG 830 aritmetikai rendszere
Gál Jenő – Az EMG 830 Input-Output rendszere
Havass Miklós – Az EMG 830 külső szoftver fejlesztések
Sütő-Nagy István – Az EMG 830 saját szoftver fejlesztések
Bagonyi László – Az EMG 830 számítógép szerviz
Binder László – EMG 830 modulrendszerű digitális számítógép
EMG-830 modulrendszerű digitális számítógép
EMG-830 digitális számítógép – Standard ügyviteli perifériális berendezések