BraiLab plus, beszélő számítógép

Brailab: vakok számára átalakított Homelab házi számítógép

A BraiLab gépek a 80-as, 90-es években, a beszélő segédeszközök tekintetében szinte kizárólagos, de az egyéb taktilis számítógépes segédeszközöket is beszámítva is döntő részét képezték a magyar vakok oktatásában felhasznált segédeszközöknek, az általános iskolától egészen az egyetemekig, valamint a felnőtt korban látásukat vesztett vakok elemi rehabilitációs oktatásáig.

A BraiLab gépcsalád tagjai új munkalehetőségeket teremtettek látássérült embereknek, és az oktatás minden szintjére beépültek.

Vak felhasználók állítása szerint, a BraiLab megjelenése forradalmi változást jelentett az aktív munkát végző és az oktatásban részt vevő sorstársaik életében.

A HomeLab számítógép BraiLab alapgéppé alakításához szükséges modul gyártási jogát a Hardszoft Gmk ill. a dombóvári Color ipari szövetkezet kapta meg. Együttesen mintegy 400 BraiLab alapgépet értékesítettek vakok és gyengénlátók számára.

A BraiLab Plus gépek gyártását a KFKI végezte, és kb. 60 darabot értékesítettek belőle. A BraiLab PC adaptereket a KFKI Direkt Kft. gyártotta.

Technikai jellemzők:

Gyártó Color Ipari Szövetkezet
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország Magyarország
Gyártás éve 1985
Processzor Z80A, 4 MHz
RAM 16 KB, bővíthető 64 KB-ig
ROM 20KB
Szöveges felbontás 32 x 64, monokróm
Grafikus felbontás 320 x 200, monokróm
Hang Beépített hangszóró, a billentyűzet leütését jelző hangok
Billentyűzet 66 billentyű, kurzormozgató billentyűkkel
Csatlakozók IEEE 488 csatlakozó, parallel port, user port
Beépített nyelv Basic
Adattároló Külső kazettás magnetofon

Forrás: mek.oszk.hu

 Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/brailab-hazi-szamitogep