Videoton VT 20

Videoton VT 20
Videoton VT 20 professzionális számítógép

A Videoton első mikroprocesszoros számítógépe a VT 20 volt, amelyet az Intel 8080 mikroprocesszorra alapozva 1975-ben fejlesztettek ki. A VTS 56100 perifériái mellett floppy diszkkel, CDC 5 + 5 MB-os vagy Izot 2,5 + 2,5 MB-os mágneslemezes tárolóval is rendelkezett.

A VT 20 volt az első olyan számítógép-rendszer hazánkban, amelyet mágneslemezes háttértárral és nyomtatóval együtt egy kisvállalat, szövetkezet is meg tudott vásárolni, ezért hatalmas érdeklődést keltett. Jellemző, hogy arra a szakmai rendezvényre, amelyen többek között ezt a terméket is bemutatták, özönlött a közönség.

A VT-20 párbeszédes üzemmódban történő adatfeldolgozási és lekérdezési feladatokhoz használható fel előnyösen. Optimális lemezkihasználást biztosít, jelentős idő takarítható meg azáltal, hogy az index file-ok állandóan rendezettek. A berendezés hardware kialakítása kompakt, a tényleges alkalmazási területen (raktár stb.) munkahelyenként felállítható. Lehetséges felhasználási területek:

  • könyvelés és bérszámfejtés;
  • raktárkezelés;
  • számlázás;
  • különböző helyfoglalási rendszerek, azaz azok a területek, ahol követelmény az
  • azonnali adatmegjelenítés a képernyőn, ezt követően azok azonnali aktualizálása és nyomtatása.

A fejlesztés célja egy olyan berendezés létrehozása volt, amely alkalmas ügyviteli feladatok megoldására, teljesítményben nem túl nagy mértékben, de árban lényegesen a miniszámítógépekre alapozott ügyviteli gépek alatt van, valamint alkalmas elosztott intelligenciájú rendszerek létrehozására.

A megfelelő árszínvonal elérése csak mikroprocesszor alkalmazásával lehetséges. A költségek további csökkentése céljából döntöttek úgy, hogy a rendszert teljes egészében kijelzővel egybe építik, mivel így a tápegység, memória, processzor költségei nem többszöröződnek.

A VT-20-asból a hadsereg csapataihoz elég sok került, mert alkalmas volt csapatszintű számvetések elvégzésére, magukkal tudták vinni a gyakorlatokra, programozó pedig bőven akadt.

Technikai jellemzők:

Gyártó: Videoton
Típusa professzionális számítógép
Gyártó ország Magyarország
Gyártás éve 1975-től
Processzor INTEL 8080A
RAM 48 KB (64 KB-ig címezhető), 4k X 10 bit képernyő memória
ROM 8 KB
Billentyűzet alfanumerikus mező, numerikus mező + speciális funkciók, display control mező, automatikus karakterismétlés, hangjelzés
Bővítés 4 további egyszerű display munkahely (VSD),3 további diszk, illetve 2 további floppy diszk meghajtó, lyukszalagos perifériák.
Programozási nyelvek assembler, basic
Adattároló 5 MB kapacitású fix és 5 MB kapacitású cserélhető lemez, vagy, 2,5 Mbyte kapacitású fix és 2,5 Mbyte kapacitású cserélhető lemez, dupla floppy meghajtó 2 X 250 KB kapacitással.

 

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/vt-20-miniszamitogep-csalad