Apple Twentieth Anniversary Macintosh

Twentieth Anniversary Macintosh számítógép

Az Apple 1996-ban ünnepelte 20. születésnapját. Ez alkalomból adták ki a “Twentieth Anniversary Macintosh” (más néven “20AM” vagy”TAM”) elnevezésű, különleges számítógépet. Ez a gép egy sor különleges technológiai újítást és érdekességet vonultatott fel, melyek az átlagos személyi számítógépekben nem szerepeltek. Így természetesen az árcédula is igen magas értéket mutatott.

1996. április 1-én volt a Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne által alapított Apple Computer 20. évfordulója. Az Apple akkori vezetői úgy döntöttek, hogy egy limitált Macintosh számítógéppel ünneplik ez a mérföldkövet. A projekt több néven futott, ezek voltak a “Spartacus”, a “Pomona”, és “Smoke & Mirrors”.

Az Apple stratégiája szerint 18 havonta dobtak piacra új Macintosh számítógépet, így a következő tervezett megjelenés határideje vészesen közel volt. Szerencsére a tervező csapatok több “álomgépet” terveztek, így megvalósult a (majdnem) “All-in-One” számítógép, az LCD monitorral. A meglévő terveknek köszönhetően lecsökkent a fejlesztési idő, sok, már rendelkezésre álló komponenst használtak fel az új számítógéphez.

A számítógépet 1997. januárjában a Macworld Expo-n, San Francisco-ban mutatták be, a megjelenési dátuma 1997. március 20. Kiskereskedelmi ára 7499 dollár volt.

A “TAM” megtörte személyi számítógépek addig kialakított forma tényezőit. Az Apple eredeti célja az volt, hogy olyan eszközt hoz létre, mely integrálja az emberek által használt elektronikai eszközöket egy egységbe. Ezzel az elképzeléssel találkozott a Jonathan “Jony” Ive által vezetett tervező csoport elképzelése, akik egy csúcstechnikájú, futurisztikus kialakítást terveztek. (“state of the art”=a tudomány/technika jelenlegi állása)

A “TAM” egy 250 MHz-es PowerPC 603e processzorra épült, a megjelenítést egy 12,1 hüvelykes aktív mátrixos LCD végezte, ATI 3D Rage II videó chipset és 2 MB VRAM segítségével. A maximális felbontás 800×600 vagy 640×480 pixel, 16 bites színmélységen. Háttértárként 2 GB-os ATA merevlemez, 4x sebességű SCSI CD-ROM és Apple floppy Superdrive szerepelt. Különlegesség volt a beépített TV/FM rádió tuner, az S-Video bemenet, valamint az egyedi Bose hangrendszer.

Egy vastag “köldökzsinór” kábel köti össze a számítógépet a mélynyomót tartalmazó egységgel. Ebben a kábelben közösen helyezkedett el a táp- és a kommunikációs vezetékek, mely egy nem várt hibát eredményezett, ugyanis a mélynyomó így hallható zajt szedett össze (“brumm feszültség”). A hibát később orvosolták az Apple mérnökei.

A “TAM” egy egyedülálló 75 billentyűs billentyűzetet kapott, amelyen szerepelt egy valódi bőr borítású kéztámasz és egy trackpad az egér helyett. A trackpad leválasztható a billentyűzetről, ilyenkor egy bőrrel borított kis fedél helyezhető az üres részre. A billentyűzet a fő egység alá csúsztatható volt. A géphez mellékeltek egy távirányítót is a TV/FM tuner irányításához, valamint az előlapon, különböző gombok segítették a CD-lejátszást, a fényerő és a kontraszt beállítását  TV módban. Az előre telepített operációs rendszer a Mac OS 7.6.1 egy speciális változata, amely lehetővé tette a speciális funkciók irányítását.

A különleges kialakításnak persze ára volt. A bővíthetőség egy 7 hüvelykes PCI és az “Apple Communicaton Slot II” elnevezésű csatlakozóra korlátozódott (ez utóbbiba Ethernet kártyát lehetett csatlakoztatni). Későbbi kiegészítőkkel akár 500 MHz-es G3-as processzor is beépíthetővé vált, persze a gép “mélysége” jelentősen megnőtt a kiegészítő alkatrészeknek köszönhetően.

A “TAM” egy különlegessége volt még, a speciális indítási hangjelzés, mely különbözött a többi Macintosh hangjelzésétől.

Technikai jellemzők:

Gyártó Apple
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország USA
Gyártás éve 1997. március 20. – 1998. március 14
Processzor PowerPC 603e, 250 MHz
RAM 32 MB (max 128 MB)
ROM 4 MB
Grafikus felbontás, kijelző 3D Rage II, 2 MB RAM. 12.1 hüvelykes, aktív mátrix kijelző. Maximum felbontás: 800 x 600 képpont, 16 bit színmélység
Csatlakozók hang ki/bemenet, 2 db DB-25 SCSI, TV/FM Tuner, 1 db ADB csatlakozó, 2 db DIN-8 Geoport, 1 db PCI csatlakozó, 1 db kommunikációs csatlakozó
Operációs rendszer Mac OS 7.6.1 – Mac OS 9.1
Adattároló 2 GB IDE HDD, Apple SuperDrive floppy, 4x CD-ROM

forrás:
Wikipédia
lowendmac.com