Syster

Syster számítógép

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete 1984-ben mutatta be az elsősorban vállalati, ügyviteli célra készült Syster/Varyter számítógépeket.

A 8 bites, Z80 processzorral szerelt, 16 KB ROM-ot, 64 KB RAM-ot, 2 db. beépített 5.25-ös floppymeghajtót tartalmazó számítógép operációs rendszere a CP/M kompatibilis Netty 2.4.

Az alkalmazás sokszínűségét a következő lehetőségek adták:

Nyomdai szövegrögzítő: ebben a változatában tetszőleges szövegek sorfolytonos rögzítését végezheti adott adathordozóra (például lyukszalagra, hajlékony mágneslemezre, kompakt mágnesszalagra stb.). A képernyő két sora a szedés paramétereinek megjelenítésére szolgál, a további négy sor pedig a rögzíteni kívánt szöveget tartalmazza. A grafikus képernyő gyorsan váltható, nyomdai igényt kielégítő karaktermegjelenítést tesz lehetővé. A billentyűzet tetszőleges elrendezésű és kódolású lehet, a nyomdai hagyományokhoz való alkalmazkodás céljából.

Jegykiadó terminál: rendeltetése valamilyen központi gép felügyelete mellett raktári, közlekedési, színházi, sportrendezvényi jegyek lekérdezése, kiadása. A grafikus képernyő alkalmas a jegy teljes vagy egy-egy részletének megjelenítésére. A szükséges adatok lehívása és bevitele után a jegynyomtató elkészíti a jegyet. A klaviatúra főleg funkcionális billentyűket tartalmaz, ami a szükséges billentyűzések számát nagyon lecsökkenti, elrendezése teljesen alkalmazkodik a felhasználóhoz. Bővítésnél vagy önálló jegykiadás esetén háttértárolóval bővíthető, és a soros csatolás esetleg feleslegessé válik.

Pénztári terminál: feladata vagy kézi bevitellel vagy vonalkód (Bar kód) alapján a vásárolt áruk árainak összegzése, kijelzése és központba küldése, illetve a visszajáró pénz kiszámolása. A grafikus képernyő alkalmas nagyméretű számok, valamint részletösszegek megjelenítésére. A billentyűzet a hagyományos pénztárgépek elrendezését követi. A csíkolvasó ceruza adatát a program kiértékeli, a blokkot a jegynyomtató elkészíti, az összeget pedig a központi gépnek megküldi. Egyedülálló üzleteknél a napi forgalom rögzítéséhez háttértárolóra lehet szükség.

Játék-számítógép: feladata a legegyszerűbb nyelvek interpretálása pl. BASIC, assembler, melyet gyerekek is elsajátíthatnak, illetve játékprogramokat futtathatnak. A grafikus képernyő alkalmas 10 sorban 32 karakter megjelenítésére programíráshoz, valamint szép ábrák rajzolására a játékok számára. A klaviatúra elrendezése a szükséges ASCII karakter mellett a játékokhoz szükséges vezérlő karaktereket is tartalmazza. Az elkészített programok a kazettára írhatók és visszahívhatók.

Számlázó automata: feladata számlák készítése, cikklisták alapján. Az elkészült számla kinyomtatása. Napi eredmények közlése a központi géppel.

Raktári nyilvántartó: Feladata a szokásos kartonrendszer kiváltása. Bevétel-kiadás, ekvivalens anyagok ismerete, a napi zárás megküldése a központnak, listák készítése különböző szempontok szerint.

Irodai szövegszerkesztő: Feladata levelek iktatása, írása; címlisták, napi teendők jegyzése; nevek, címek visszakeresése. Levél minőségű a szöveg megjelenítése a nyomtatón.

Technikai jellemzők:

Fejlesztő, gyártó MTA SZTAKI, Elektroakusztikai Gyár
Típusa ügyviteli számítógép
Gyártó ország Magyarország
Gyártás éve 1984
Processzor Z80
RAM 64 KB (max. 128 KB)
ROM 16 KB
Grafikus felbontás, kijelző 24 x 80 karakter, 31 cm átmérőjű fekete-fehér tv
Billentyűzet hall generátoros billentyűk. A billentyű elrendezést a felhasználó meghatározhatja, szabadon programozhatja. A billentyű megnyomásakor hangvisszajelzés történik, nyolcféle hangmagasság lehetséges.
Perifériák hajlékony mágneslemezes tároló (maximálisan 4 db meghajtó egység; szimpla-dupla írássűrűség; egy-, kétoldalas hajlékony mágneslemezek), kompakt kazettás magnetofon, nyomtató (mátrix, sor, margarétakerekes), lyukszalag olvasó/lyukasztó, vonalkód olvasó, speciális perifériák (jegy, számla, nyomtató) speciális mérőműszerek, adatgyűjtők stb.
Operációs rendszer Netty, CP/M kompatibilis

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/syster-szemelyi-szamitogep

Források: primo.homeserver.hu, Hardware katalógus, 1985. Salgó Iván