Sony Hit-Bit-101P

Sony Hit-Bit 101P számítógép

A Sony Hit-Bit 101P számítógép az MSX1 szabványú gépek családjába tartozik. Az MSX Japánból indult, a cél egy világszintű szabvány lefektetése volt. A rövidítés jelentése: Machines with Software eXchangeability. A fejlesztésekbe több nagy cég, többek között a Sony, a Microsoft, a Toshiba és a Philips is bekapcsolódott.

A gép egyik különlegessége a szállításhoz kihúzható fogantyú, mely a gép elején, a billentyűzet alatt helyezkedik el. Az ezen a típuson meglévő Pause billentyű, -melynek megnyomásával fel lehetett függeszteni a programokat-, nem volt általános a korabeli gépeken. A beépített joystick segítségével a kurzor gombok is vezérelhetőek voltak.

Három beépített program is elérhető volt: egy határidő napló, egy jegyzet készítő és egy címjegyzék nyilvántartó. Az ezekkel készített dokumentumokat egy speciális RAM kártyára lehetett elmenteni. A gép nevében lévő P betű az európai PAL rendszerre utal.

Technikai jellemzők:

Gyártó: Sony
Típusa személyi számítógép
Gyártó ország Japán
Gyártás éve 1984-től
Processzor Z80A, 3.58 MHz
RAM 32 KB
VRAM 16 KB
ROM 32 KB Basic/Bios (MSX Basic V1.0)
Szöveges felbontás 40 oszlop x 24 sor vagy 32 oszlop x 24 sor
Grafikus felbontás 256 x 192 képpont, 16 színnel, 64 x 48 képpont, 16 színnel, 32 sprite
Hang General Instruments AY-3-8910 programozható hanggenerátor, 3 csatorna, 8 oktáv
Billentyűzet QWERTY/AZERTY kiosztású
Bővítés 2 cartridge csatlakozó, magnó csatlakozó, RGB video kimenet, 2 joystick csatlakozó, Centronics szabványú nyomtató csatlakozó
Programozási nyelv MSX Basic
Adattároló cartridge, magnókazetta

Források:
old-computers.com
Wikipédia