Sinclair QL

Sinclair QL számítógép Microdrive cartridge-ekkel

Clive Sinclair a ZX Spectrum után egy olyan számítógépet mutatott be, amely a professzionális személyi számítógépek kategóriájában indított volna el árzuhanást, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ez volt a Sinclair QL (Quantum Leap).

A QL egy professzionális személyi számítógép beépített Super BASIC programozási nyelvvel, multitasking (megosztásos, párhuzamos működésű) üzemmóddal, QDOS operációs rendszerrel. Kompakt kialakítása (központi egységgel egybeépített billentyűzet), fólia alapú, műanyag billentyűzete, formatervezése a házi számítógépek világát idézi.

Sir Clive Sinclair célja a géppel egy olyan vállalati kategóriájú számítógép gyártása volt, amely magas szinten használható, de elérhető árú és széles körben elterjedhet. Erre utal a Quantum Leap (Mennyiségi Ugrás) megnevezés. Egyes források szerint a világ első 16/32 bites architektúrájú, általánosan használt otthoni számítógépe.

Két darab beépített MicroDrive egységet tartalmaz, amely tulajdonképpen egyorsós, végtelenített szalagú, miniatűr adatmagnó, kb. 80 – 100 KB kapacitással egyenként. Ezen egységek megbízhatatlansága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Sinclair QL nem tudta betölteni szerepét, és nem lett olyan sikeres a professzionális PC-k között, mint a Sinclair ZX 81 és ZX Spectrum az olcsó házi számítógépek körében.

A géphez a Psion cég fejlesztett felhasználói programokat, amelyek a mai irodai programok korabeli megfelelői. A számítógépet elsősorban irodai, üzleti és tudományos feladatokra szánták. Később a Sinclair QL-re épített kommunikációs terminálok (telefonnal egybeépített, többfunkciós készülékek) is készültek Nagy-Britanniában és Ausztráliában.

Gyártó Sinclair Research
Típusa professzionális számítógép
Gyártó ország Anglia
Gyártás éve 1984 január-1986 április
Processzor Motorola 68008, 7.5MHz
RAM 128 KB
ROM 48 KB
Szöveges felbontás 80 x 25 karakter
Grafikus felbontás 256 X 256, 8 szín512 X 256, 4 szín
Hang 1 csatorna, beépített hangszóró
Beépített nyelv SuperBasic
Csatlakozók ROM cartridge (például ICE ikonvezérlő, stb.), soros- és párhuzamos illesztések, televízió (beépített modulátorral támogatva), RGB videómonitor, hálózat (Sinclair Network), külső MicroDrive, külső RAM bővítés.
Operációs rendszer QDOS
Adattároló 2 db belső szalagos microdrive

 

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/sinclair-ql-szamitogep