Sega Dreamcast

Sega Dreamcast videojáték konzol kontrollerrel

A Dreamcast a Sega hatodik generációs videojátéka, mely 1998. november 27-én jelent meg Japánban, 1999. szeptember 9-én Észak-Amerikában, illetve 1999. október 14-én Európában. A videojáték-konzolok hatodik generációjának első tagja, megelőzve a PlayStation 2-t, az Xbox-ot és a GameCube-ot. A Sega utolsó otthoni konzolja, nem jelent meg utódja, miután a Dreamcast gyártását leállították.

A sikertelen Sega Saturn drága hardverével szemben a Dreamcastot költséghatékonyabbnak tervezték a már elérhető hardverével, köztük a Hitachi SH-4 CPU-jával vagy a NEC PowerVR2 GPU-jával. Mivel a Sega hírnevét beárnyékolták a korábbi kereskedelmi bukások, ezért a cég úgy döntött, hogy a nevét nem tünteti fel a konzol külsején.

Erős marketingkampánnyal megtámogatva a Dreamcast igen sikeres nyitánynak örvendhetett az Amerikai Egyesült Államokban, de a konzol iránti érdeklődés hamar alábbhagyott, amint a Sony elkezdte gerjeszteni a PlayStation 2 körüli felhajtást. Az eladások több árcsökkentés után sem tudták elérni a Sega várakozásait és a cég továbbra is jelentős pénzügyi veszteségeket könyvelhetett el. A cég vezetésében történő változások után a Sega 2001. március 30-án leállította a Dreamcast gyártását, és külsős kiadónak szervezte át magát.

Összességében 10,6 millió Dreamcast-egységet adtak el világszerte. Ugyan a Dreamcast rövid élettartamú volt és korlátozott külsős támogatást kapott, azonban a kritikusok szerint a konzol megelőzte a korát. Játéktára több kreatívnak és innovatívnak tartott játékot, köztük a Crazy Taxit, a Jet Set Radiot vagy a Shenmue-t, valamint számos jó minőségű átiratot is tartalmazott a Sega NAOMI játéktermi rendszerről. Ezek mellett a Dreamcast volt az első konzol beépített modemmel az internettámogatáshoz és az internetes játékhoz.

Technikai jellemzők:

Gyártó Sega
Típusa 6. generációs videojáték
Gyártó ország Japán
Gyártás éve 1999-2001
Processzor Hitachi SH-4, 200 MHz
Co-processzor  
RAM 16 MB RAM (SDRAM), 8 MB VRAM, 2 MB hang RAM
Háttértár GD-ROM (1 GB), 12x sebességű
Grafikus megjelenítés NEC Power VR2 DC processzor: 16.77 millió  szín, 3 millió polygon/másodperc. 640 x 480 képpont felbontás
Hang Yamaha 32 bit RISC CPU, 45 MHz, 64 csatorna. Valós idejű effektek (Reverb, delay, stb.), Surround Sound támogatás, teljes, valós idejű 3D hang, hardveres hang tömörítés
Kontrollerek 4 db kontroller, D-paddal, analóg vezérlővel, 5 db funkciógombbal. Két db bővítőcsatlakozó a kontrolleren (memóriakártya, és egyéb kiegészítők számára).
Operációs rendszer Módosított Microsoft Windows CE vagy Sega OS
Perifériák Beépített 33.6K vagy 56K sebességű modem

Forrás:
Wikipédia