Psion Organiser II

Psion Organiser II zsebszámítógép

A Psion cég 1986-ban jelent meg a piacon az Organiser II zsebszámítógéppel. Megjelenésekor két modell volt kapható, a 8 KB RAM-mal rendelkező KK, és a 16 KB-os XP. Mindkét változat 32 KB ROM-ot tartalmazott, melyben egy adatbázis kezelő, naptár és óra programok voltak. Később, az amerikai piac számára megjelent egy 32 KB RAM-ot tartalmazó modell, melynek a neve LA lett, de a felirat nem változott, maradt XP.

A készüléket az OPL programozási nyelv tette igazán sikeressé, mivel segítségével elérhetővé vált a gép minden funkciója. A kijelző 2 soros, soronként 16 karaktert tartalmazott, mely az 1989-ben megjelent LZ és LZ64 modellekben 4 x 20 karakterre bővült. Ezen utóbbi modellek 32 KB (LZ) vagy 64 KB (LZ64) memóriát, és egységesen 64 KB ROM-ot tartalmaztak. A bővítés egy fejlesztett naptárat és adatbázis kezelő programot, valamint egy új, jegyzettömb alkalmazást hozott. Megújult az OPL nyelv is, egyrészt a régi változat hibáit javították, illetve új funkciók is bekerültek, melyek még jobb kihasználhatóságot eredményeztek.

A készülék felső részén helyezkedik el egy “ajtóval” védett bővítő csatlakozó, melyre vonalkód olvasót vagy hőnyomtatót lehetett csatlakoztatni. Hátulján két másik bővítőhely található, akkumulátoros memóriabővítés (Rampaks), egyszer írható epromot tartalmazó (Datapaks) vagy többször írható epromot tartalmazó (Flashpaks) bővítőkártyákkal. Hivatalos szoftverek a Datapak bővítőkön jelentek meg.

Psion Organiser II zsebszámítógép bővítőkártyákkal

A készülék felhasználása igen széles körű volt, az általános célú lakossági területektől kezdve (pl. jegykiadó pénztárgép buszokon) az ipari felhasználásig. (Ezen területeken különösen fontos a készülék tartóssága, megbízhatósága.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Technikai jellemzők:

Gyártó Psion
Típusa zsebszámítógép
Gyártó ország Anglia
Gyártás éve 1986 – 1989
Processzor HD6303X, 0.92MHz
RAM CM: 8 KB, XP: 16 KB, LA/LZ: 32 KB, LZ64: 64 KB
ROM CM/XP/LA: 32 KB, LZ/LZ64: 64 KB
Kijelző Fekete/fehér LCD
CM/XP/LA: 2 sor x 16 karakter, LZ/LZ64: 4 sor x 20 karakter
Billentyűzet 36 billentyű, alfabetikus
Csatlakozók, perifériák 1 db bővítőhely nyomtató, vonalkód olvasó számára, 2 db bővítőhely memória, vagy eprom modulok számára
Beépített nyelv OPL

Források:
Wikipédia, old-computers.com