Primo

Primo A-sorozatú számítógépek

A kereskedelmi forgalomban is kapható első magyar gyártmányú házi számítógép, a Primo 1984-ben került a piacra. A gépet a Microkey Kutatási, Fejlesztési, Termelési Társulás fejlesztette ki, majd az MTA SzTAKI leányvállalata, a Cosy gyártotta. Egész oldalas újsághirdetésekben, nyereményjátékok és akciók özönével harangozták be, az ajándékcikkek közé pedig kártyanaptár és órarend is tartozott. A reklámokkal és az alacsony árral elsősorban a gyermekeket és a fiatalokat kívánták meghódítani. A gép ismertségéhez a TV BASIC tanfolyamhoz kiadott könyv programlistái, a Mikroszámítógép Magazin és a Bit-let című lapok cikkei, valamint az önálló sorozatként megjelentetett Primo Füzetek is hozzájárultak.

A Primonak 16, 32 és 48 KB RAM kapacitású változata létezett. A magyar fejlesztésű – Örley Gábor tervezte – kapacitív billentyűzet (a köznyelvben “tappantyúzat”, “masszírozantyúzat”) közvetlenül egy NYÁK-lapra került, s mivel nem tartalmazott mozgó alkatrészeket, szinte “örökéletű” volt, viszont beállítástól függő túlérzékenysége miatt gyakoriak voltak a kisebb hibák – például spontán karakterismétlések – is. A különlegesen formatervezett – egy korábbi Tandy típusra emlékeztető – burkolat műanyagból készült.

A beégetett BASIC programozási nyelv, a monitorként használható – általában Junoszty – televízió és a “kommersz” – általában magyar BRG MK 27 vagy MK 29 – magnó, kedvező árú, egyszerű házi számítógéppé tette a Primot. A programozók a BASIC mellett Forth és assembly nyelven is írhattak programokat; a szükséges fordítóprogramokat a géphez mellékelt kazettáról lehetett betölteni, amelyen megtalálható volt a bemutatóprogramokon kívül sok világsikerű ZX Spectrum játékprogram átirata is. Kultikus népszerűségre tett szert például a Kelj fel Jancsi című játék, de a sok ügyességi- és oktató program mellett nyomdai alkalmazások is léteztek.

A gépből 1986-ig összesen körülbelül 7000 példányt szereltek össze a sárisápi Új Élet MgTsz dolgozói; ezek közül mintegy 1000 példányban készült el a professzionális, nyomógombos billentyűzettel ellátott változat, a Primo-B. A második iskola-számítógép pályázaton – a fejlesztői közösség csúcsteljesítményeként – még egy változat prototípusa szerepelt Pro-Primo néven, amihez a színes grafikus kijelzőn kívül sokféle periférikus eszköz is csatlakozhatott. Ezt a típust azonban már nem gyártották, mert az iskoláktól viszonylag kevés megrendelés érkezett. Bár a pályázat eredeti célja a magyar informatikai ipar támogatása volt, és a Pro-Primo a középiskolás kategóriában első, az általános iskolás kategóriában harmadik helyezést ért el, a pálmát a pályázat abszolút győztese a kedvező áron forgalmazott Commodore 16 gépcsalád vitte el.

Így nem lett a Primoból “magyar ZX Spectrum”, s nemcsak billentyűzetének hiányosságai miatt, hanem fekete-fehér grafikus képernyője sem állta a “magánimport” versenyét (bár 192*256 képpont felbontású volt), árát pedig “megnyomta” az igen drága tápegység (a köznyelvben “grillsütő”). Ennek ellenére szerepe jelentős, mert a kiskorú felhasználók ezrei kedvelték meg általa a számítástechnikát. Története nem is ért itt véget: a márka hívei még napjainkban is gazdag dokumentációs anyagot tartalmazó honlapot vezetnek a “Primi”-ről, sőt “utángyártják” a gépet, és élvezettel pötyögnek rajta.

Gyártó Microkey, Cosy
Típusa háziszámítógép
Gyártó ország Magyarország
Gyártás éve 1984-1986
Processzor U880 (Zilog Z80 klón), 3,75 MHz
RAM A-32:16KB, A-48:32KB, A-64:48KB, B-64:48KB
ROM 16KB mind a négy változatnál
Grafikus felbontás 256 x 192 pont, fekete-fehér
Hang 1 csatorna, csipogó
Billentyűzet Kapacitív elven működő QWERTY billenytűzet, 60 billentyű
Csatlakozók Tv csatlakozó, magnó csatlakozó. Csak a C változatnál szerepel a Commodore típusú IEC soros busz interfész, soros joystick interfész (nem szabványos botkormány, csak kevesen használták)
Beépített nyelv BASIC (saját fejlesztés)
Adattároló kompakt kazettás magnó egység programok felvételére és bejátszására

 

Bővebb leírást lásd a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárában: https://itf.njszt.hu/termek_hardware/primo-hazi-szamitogep