Nintendo Entertainment System

NES videojáték konzol, kontrollerekkel

A Nintendo Entertainment System (rövidítve: NES, ill. Nintendo) egy 8 bites játékkonzol, melyet a Nintendo adott ki Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában 1985-ben. Ázsia nagy részén FamiCom néven adták ki.

Mint az akkoriban legnagyobb példányszámban eladott játékkonzol, az 1983-as videojáték-válságot követően feltámasztotta az USA-ban a videojáték-ipart, emellett kijelölte a követendő utat a játékvezérlő kialakításától kezdve a játékok tervezéséig. Ezzel a géppel a Nintendo bevezette az azóta már általánosan elfogadott üzleti modellt, a harmadik fél számára történő szoftver-licencelést.

Az 1980-as években nagy sikert arató játéktermi játékok hatására a Nintendo úgy döntött, hogy egy cartridge (kazetta) alapú otthoni konzolt fog kiadni. Az első példányok 1983. július 15-én jelentek meg Famicom néven, tizenötezer jen egységáron, három játéktermi játék átiratával csomagolva (Donkey Kong, Donkey Kong Jr., Popeye). A Famicom elterjedése nem ment zökkenőmentesen: az első példányok egy hibás chip miatt rendszeresen lefagytak. A Nintendo visszahívta őket, és új alaplappal kezdte őket forgalmazni, minek köszönhetően 1984 végére már a legjobban fogyó konzol lett Japánban.

A sikeren felbátorodva Észak-Amerika területére is kiterjedt a forgalmazás. A kezdeti elképzelések között szerepelt olyan is, hogy az Atari neve alatt jelenjen meg a konzol, illetve hogy a Famicom kazettás, billentyűzetes, joystick irányítású hardverrel jelenjen meg. Később azonban ezeket elvetették.

1985-ben a CES-en hivatalosan is bemutatták a konzolt, melynek árusítása még abban az évben meg is kezdődött. Tizennyolc játékkal jelent meg a gép, melyekhez átalakító is tartozott, hogy más, 8 bites gépekkel is játszhatóak legyenek.

Európában 1985-86 folyamán jelentek meg az első készülékek, már NES néven, melyek eleinte kevésbé jól fogytak, mégis, 1990-ig sikerült az összes példányt eladni. A keleti blokk országaiban egészen 1990-ig nem juthatott el a gép.

A kilencvenes évek elején beköszöntött a 16 bites korszak, a Sega pedig a Mega Drive nevű konzoljával komoly előnyre tett szert a Nintendohoz képest. Ezért a továbbiakban főként a SNES névre hallgató vadonatúj készülékére koncentrált, noha az évtized első felében még jelentek meg új játékok a NES-re is. A szerkezet átdolgozott külsőt kapott. Az utolsó példányok értékesítése 1995-ben volt az USA-ban. Világszerte egészen 2003. szeptemberéig(!) forgalmazták a NES-t. 2007 októberében(!) a Nintendo, alkatrészhiányra hivatkozva, megszüntette a hibás példányok javítását. Ma már csak az emulátorok, illetve a Nintendo Wii-re újra megjelentetett játékok azok, melyek őrzik az emlékét.

Technikai jellemzők:

Gyártó Nintendo
Típusa 3. generációs videojáték
Gyártó ország Japán
Gyártás éve 1985-2003
Processzor Ricoh 2A07 (PAL)1.66 MHz, Ricoh 2A03 (NTSC), 1.79 MHz
RAM 2 KB RAM, 2 KB VRAM, 256 byte sprite RAM
ROM cartridge max. 256 KB
Grafikus felbontás Ricoh PPU, 256 x 240 képpont (NTSC rendszeren 256 x 224 képpont), max 24 szín a képernyőn (paletta: 48 szín + 5 szürkeárnyalat). Max. 64 sprite
Hang 5 csatorna mono (két csatorna négyszög, 1 csatorna háromszög, 1 csatorna fehérzaj, 1 csatorna digitalizált hangokhoz)
Kontrollerek 2 db kontroller D-paddal, 2+2 funkciógombbal, fénypisztoly

Forrás: Wikipédia, nintendo.wikia.com