Videó a Colossusról

1943-ban a II. világháborús német rejtjelező kódok megfejtésére az angol titkosszolgálat Tommy Flowers tervei alapján, Alan Turing irányításával megépíttette az egyik első számítógépet, a Colossust. A kódfejtés különböző matematikai, katonai, titkosszolgálati módszerek ötvözésével sikerült is. A gép több változata készült el, mígnem az utolsó kettőt 1959-ben, illetve 1960-ban végleg szét nem szedték.

Mivel használata, sőt létezése egészen az 1970-es évekig titok volt, a régebbi számítógép-hardver históriák nem számoltak be róla. Brian Randell, a Newcastle Egyetem Számítástudományi Iskolájának kutatója – ma professzor emeritusa – az 1970-es évek végén fedezte fel a gép létezését. A YouTube-on nemrég tette közzé azt az informatikatörténeti különlegességnek számító videót (www.youtube.com/watch?v=Yl6pK1Z7B5Q), amelyben felfedezéséről és a Colossus történetéről mesél.

Az ősszámítógép, a Colossus No. 9 mását Colossus Mark 2 néven készítették el, és 2007 novemberében a brit Nemzeti Számítástechnikai Múzeumban (www.tnmoc.org) mutatták be, ahol ma is megtekinthető.