A Vasfüggöny szülöttei – kiállítás Debrecenben

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szakmai támogatásával mutatja be magángyűjteménye legérdekesebb darabjait Vidovenyecz Zsolt debreceni magángyűjtő. Az április 6-án, 14 órakor nyíló kiállítást a Nyitott Bíróságok program keretében, a Debreceni Járásbíróság aulájában lehet megtekinteni. A tárlat negyven különböző számítógéptípuson és perifériákon keresztül mutatja be a 70-es, 80-as évek magyar informatikai iparának csúcstechnológiáit, a legkorábbi darabok pedig a hatvanas évekbe kalauzolják vissza a látogatót.

Az NJSZT évek óta vezető szerepet tölt be az informatikai múlt értékeinek megőrzésében és bemutatásában, ezért a magángyűjtők tevékenységét is támogatja. A Társaság világszínvonalú informatikai állandó kiállítása (A jövő múltja) Szegeden várja egész évben a látogatókat, s rendszeresen betekintést nyújt magángyűjtemények anyagaiba is. Budapesten Kutor László állandó kiállítása látható és Nagy Károly magángyűjtő rendez rendszeresen időszaki kiállításokat az NJSZT-vel közösen. Örömünkre szolgál, hogy a most nyíló tárlat révén Debrecenben is megismerhetjük az informatika hőskorát – és olvashatjuk az NJSZT nagy magyar informatikusokról szóló tablóit.

Vidovenyecz Zsolt magángyűjtőként kimondottan a hazai gyártmányokra specializálódott, ez gyűjteményének sajátos értéke. Kollekciójában a Videoton és a SZTAKI ismert gyártmányai mellett olyan ritkaságok is találhatóak, mint a COMPROJECT Számítástechnikai és Automatizálási Mérnök Iroda által fejlesztett COMPUT-80 számítógép vagy a dombóvári COLOR Ipari Szövetkezetben gyártott Homelab. Ezek a berendezések a nyolcvanas évekbeli magyar ipar és gazdaság különleges kordokumentumai.

Az NJSZT és a Debreceni Törvényszék támogatásával megvalósuló kiállítás védnöke Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója. A kiállítást megnyitja és tárlatvezetést tart: Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa.

A Vasfüggöny szülöttei 2017. április 6-tól június 16-ig látogatható a Debreceni Járásbíróságon (Debrecen, Arany János u. 25-31), hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8-tól 13:30-ig. A belépés ingyenes.

Az esemény Facebook-eventje: https://www.facebook.com/events/198467150643731/