Újra kinyitott a brit Számítástörténeti Központ

Sikeres támogatásgyűjtő kampányt követően július 27-ikén új, a korábbinál nagyobb, közel 300 négyzetméteres helyen, Cambridge-ben ismét megnyílt a 2006-ban alapított brit Számítástörténeti Központ (www.computinghistory.org.uk). Cambridge előtt négy éven keresztül Haverhill (Suffolk) adott otthont az intézménynek, ahol ugyan sikeres kiállításokat rendeztek, de a hely mérete nem tette lehetővé az elvárt látogatószámot. A vezetőség szerint arra mindenesetre jó volt, hogy bizonyítsa a koncepció (az információs kor, elsősorban az utóbbi 50 év IT-történetének bemutatása) létjogosultságát.

A látogatók különféle számítástechnikai eszközöket, többek között régi számítógépeket (ZX Spectrum, BBC Micro, Atari stb.), játékkonzolokat, számológépeket, de kortárs darabokat is megtekinthetnek. Utóbbiakat például egy Raspberry Pi képviseli. Összesen mintegy 20 ezer kiállított tárgyat nézhetnek meg.

A számítástudomány történetének megismertetése mellett, a múzeum abban is bízik, hogy az odalátogató gyerekek kedvet kapnak a programozáshoz, informatikai tanulmányokhoz. Ezt az elképzelést megvalósítandó, úgynevezett road show-ba kezdtek, amely keretében a legfiatalabb korosztállyal igyekeznek izgalmas és szokatlan keretek között megismertetni a számítástudomány és a kódolás alapjait. A program kivitelezéséhez partneri viszonyt létesítettek a Google-lel. A Google mellett természetesen mások (Samsung stb.) is támogatják a Számítástörténeti Központot, amely szerdától vasárnapig, 10 és 17 óra között látogatható, a belépő felnőtteknek 5, gyerekeknek 4 font. Hétfőre és keddre speciális előfoglalás szükséges.