Újabb 3 év Agora!

Tartalmas, pezsgő évet zártunk annak ellenére 2021-ben, hogy a covid részleges lezárással járt, hónapokig korlátozottan tudtuk végezni a munkákat. Így is mintegy 2500 látogató tekintette meg az ITK-t, heti átlag 4-5 csoportnak tartottak előadást, múzeumpedagógiai foglalkozást tárlatvezető kollégáink. Új időszaki kiállításunk nyitott, a Telefónia: az 1980 előtti telefonközpontok és végkészülékek bemutatója azóta is töretlenül népszerű, hála a sok interaktív elemnek, az önkéntes szakemberek történeteinek. E sztorikból egy csokorra valót, mintegy a tárlat vezérfonalaként, az Élet és tudomány lapban is megjelentettünk. A Múzeumok Éjszakája, a Kutatók Éjszakája, a robottáborok, Gyermeknap, karácsonyi program jelzik az érdeklődést - és nemcsak belföldről, de még Lengyelországból, sőt Chiléből is érkeztek vendégek. Szakmailag is fejlődünk, egy informatikai múzeum megalapozása felé haladva, például új leírás, riport készült a Razdan számítógép kapcsán. Aktív, erős a kapcsolat az NJSZT Informatikatörténeti Fórumával is. Ez a munka lendületesen folytatódhat és már a jövőbe is tekintünk, hiszen 2023-ban az IOI2023 kapcsán is Szegeden lesz a világ szeme! 

Új szerződés révén dolgozunk tovább az Agorában. A friss szerződést a 2022. január 1-től kezdődő és a 2024. december 31-ig tartó határozott időtartamra kötöttük azzal, hogy a szerződés a lejárta előtti évben kölcsönös egyetértéssel írásban meghosszabbítható. A szerződést sikerült tartalmilag a szakmai munka számára előnyös módon megkötni. Az Agora kizárólagos területhasználatot biztosít a Neumann Társaságnak a 2-3. emeleti részen, ehhez minden infrastrukturális szolgáltatást biztosít, valamint műszaki-technikai, üzemeltetési segítséget és a szükséges vitrineket, berendezést is.

Az Agora az NJSZT kérésére évente tizenkét alkalommal előre egyeztetett időpontban konferenciatermet /a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt/ biztosít az NJSZT számára a szakmai-tudományos tevékenységek, valamint a kulturális-műszaki örökség, a múlt értékeinek megőrzése, bemutatása céljára. Az Intézmény földszinti előcsarnokában a „Hónap műtárgya” kiállított eszközök bemutatására van lehetőségünk, mely egyben az Agora számára is egy nagyon pozitív, új szolgáltatás, amit már el is kezdtünk, eddig raktárban porosodó kincseket is bemutatva! Az Agora a honlapján és saját média lehetőségeivel is segíti munkánkat.

Így tovább, várjuk a látogatókat a Szeged gyöngyszemének számító, de országos-nemzeti küldetést betöltő ITK-ban!