Több mint 20 év kellett, hogy sikerüljön feltörni a Sega Saturn védelmét

Sega Saturn

A Sega Saturn konzolját talán senkinek sem kell bemutatni, a Japánban 1994 végén, Észak-Amerikában 1995 májusában és Európában 1995 nyarán megjelent játékgép ikonná vált annak ellenére, hogy a Nintendo 64 és a Sony PlayStation alaposan helybenhagyták piaci részesedés tekintetében. A mai napig tetemes rajongótábora van.

A kilencvenes évek egyik (ha nem a) legbonyolultabb konzoljaként tartották számon, összesen nyolc processzorral szerelték, az igazi nagy dobás pedig a 32 hangsávot megszólaltatni képes hangprocesszor, illetve a feltörhetetlennek hitt DRM megoldás volt.

A YouTube-ra feltöltött közel félórás videó (www.youtube.com/watch?v=jOyfZex7B3E) tanulsága szerint a Dr. Abrasive fedőnevű megszállott – aki a 32 bites hangkeltő miatt írt programokat a konzolra – több mint húsz évvel a megjelenés után törte fel a másolásvédelmet, és vált képessé az USB-ről történő programfuttatásra. A félórás videóban elmagyarázza, mi történt 2013 óta, milyen nehézségekbe futott bele és hogyan oldotta meg a kérdést. Egyelőre a megoldást nem veheti igénybe akárki, de az ígéret szerint hamarosan ennek is eljön az ideje. És akkor a Saturn új életre kel.

Forrás: itcafe.hu/hir/sega_saturn_feltorve.html