Technikai Nobel-díj az internet úttörőinek

Az első alkalommal odaítélt Erzsébet Királynő Díjat az internet létrejöttében és fejlődésében főszerepet játszó öt kutató kapja. Az 1,2 millió fontnyi (427,67 forint) elismerést az amerikai Robert Kahn, Vinton Cerf, Marc Andreessen, a francia Louis Pouzin és a brit Sir Tim Berners-Lee személyesen vehetik át az uralkodótól a nyár folyamán. A Királyi Akadémia indoklása: jelentősen hozzájárultak a világháló és a world wide web (WWW) fejlesztéséhez.

A 82 éves Pouzin a többiek előtt kezdte ezirányú tevékenységét: adatcsomagokat használó korai kommunikációs hálózatot dolgozott ki, ahol a feladónak és a címzettnek nem kellett folyamatos kapcsolatban állnia egymással. Munkája nagy hatást gyakorolt az internetprotokollt létrehozó Cerfre és Kahnra. Berners-Lee a WWW kiépítésével, Andreessen pedig a Mosaic böngészővel érdemelte ki a tervek szerint évente kiosztásra kerülő díjat.

A díj pártolói között több nagyvállalat megtalálható, például a Siemens is. Bíznak benne, hogy az elismerés egyfajta technikai Nobel-díjjá válik.