SZTE TTIK Informatikai Intézet nyílt napja az ITK-ban

Az IKT munkaerőpiac számos krónikus és új problémával küszködik, melyről Tünettérkép is készült a közelmúltban. A globális szakemberhiány is begyűrűzött Magyarországra - és ebben kiemelten érintett terület a technológiai szektor, az informatikai szakemberek piaca, ahol minden egyes technikai domain egyenlően érintett, még ha vannak olyan funkciók, amelyek újraértelmezése nagyon rövid időn belül még nagyobb hiányt eredményezhet - derül ki az IT Salary Benchmark összeállításából, melyet érdemes az IT piac bérezési helyzete kapcsán is tanulmányozni.

A pályaorientáció épp ezért nagyon fontos - az IT szakterületek pedig vonzó jövőképet adnak a továbbtanulni vágyó fiataloknak. A Neumann Társaság a múzeumát nyitotta meg a jövő informatikusai számára.

Ugyanis idén is a Szent-Györgyi Albert Agora adott helyet a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napjának, január 18-án. Nagy számban jelentek meg a leendő egyetemisták a különböző intézetek standjainál.

A nyílt nap kezdetekor Dr. Nyúl László, az intézet vezetője tartott előadást a leendő informatikusoknak, hogy mire számíthatnak és milyen lehetőségeket nyújt számukra az informatika. Hatalmas érdeklődéssel jelentek meg a továbbtanulni készülő diákok.

Nyúl László
dr. Nyúl László előadása

A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítására települt be az Informatikai Intézet a bemutatóival. Hét standon mutatták be milyen területen kutatnak, dolgoznak. Az érdeklődök tájékozódhattak a programozás, a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság és egyéb, érdekes informatikai ágazatok felől. A program ideje alatt körülbelül 200 diák fordult meg a bemutató asztaloknál és ennél is több kérdéssel, nem apadó kíváncsisággal hallgatták a bemutatókat.

Tömegek az ITK-ban
Érdeklődők a múzeumban

Találkozott a múlt a jelennel és a jövővel. Jó volt látni, hogy a fiatalok ugyan úgy érdeklődtek a régi számítógépek iránt, érdeklődve nézték meg a vitrinekben lapuló muzeális értékeket, mint a standokra kitelepült Informatikai Intézet programjait.

 

Mihálovits Gergő