Szintet léptünk: gamerkánaán az ITK-ban

Egy szép tavaszi szombat kiváló alkalom a sportolásra – ezt gondolhatták a LvL Up! esport fesztivál szervezői is, akik a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) együttműködésével sikeres programot bonyolítottak le április 14-én a Szent-Györgyi Albert Agorában. A kijelentés elsőre szarkazmusnak tűnhet, valójában viszont azt is megtudhattuk a fesztiválon, hogy a testmozgás és az esport, a videojátékozás nem zárják ki egymást feltétlenül.

Fotó: LvL Up Esport Bár

Ha más nem, lépcsőznie biztosan sokat kellett a közel 300 látogatónak, akik a szombatjukat az esportnak szentelték, mert az esemény során az Agorán belül több helyszínen is izgalmas játékok várták őket, a helyszíneken értékes nyereményekért pecséteket is lehetett gyűjteni. Talán mondanunk sem kell, az egyik legnépszerűbb helyszín az NJSZT Informatika Történeti Kiállításának videojáték kabinetje volt, ahol történeti játékprogramok varázsolták el a náluk jócskán fiatalabb gamereket.

A nap folyamán FIFA, Hearthstone, Clash royale megmérettetésen és cosplay versenyen lehetett részt venni, valamint szabad játékra is lehetőség kínálkozott rengeteg PC-n és konzolon, köztük a SNES Minin, amely a 90-es évek világát hozta el a Mario-rajongóknak.

Az Agora dísztermében a nyitó előadást Képes Gábor, az idén 50 éves NJSZT főmunkatársa tartotta. A Retro Esport című informatikai időutazás során megismerhettük a legrégebbi TV-játékokat és a számítógéptermek csendjébe betörő első olyan játékprogramokat is, mint a Spacewar! – de arra is fény derült, hogy miért lett a Ready Player One című, épp most a mozikban látható Spielberg-film egyik központi figurája Warren Robinett és az általa írt Adventure játék a legendás Atari 2600 konzolra.

Az előadás az NJSZT – a világ legnagyobbjai közé tartozó – állandó kiállításához és az utoljára épp aznap látható Nekem 8(bit) kamaratárlathoz is kedvet csinált: a legelhivatottabb érdeklődők pedig a nap folyamán induló szakmai tárlatvezetéseken is megtekinthették az NJSZT ITK-t. A híres Atari konzol – Nagy Károly magángyűjtő tulajdona – aznap még látható volt a vitrinben, reméljük, hogy máskor is helyet adhatunk hasonló játékrelikviáknak.

A díszteremben elhangzott még Domonkos Sándor Sport vagy esport és Mihalik Árpád Miért üljek le játszani? című előadása is. Mihalik Árpád pszichológiai szemszögből boncolgatta a játéktevékenységek különböző vonatkozásait, míg Domonkos Sándor előadása épp arról szólt, amivel nyitottuk ezt a cikket: az egészséges életmód fontosságára hívta fel a figyelmet az esport mellett.

Szalay Tamás, a LvL Up Esport Fesztivál egyik szervezője a nap kapcsán elmondta: „Nagyon jók voltak a visszajelzések, a legtöbbször azt kaptuk meg, hogy gyakrabban kellene ilyen eseményeket szervezünk. A választékos programok és a versenyek zökkenőmentes lebonyolítása kapta a legtöbb piros pontot.”

S akkor nézzük a High Score-t: az NJSZT is max pontot ad a programra, jöhet a következő pálya, várjuk a következő esport fesztivált – remélhetőleg még idén!

További képek a LvL Up! Esport Bár Facebook-oldalán.