A számítógépipar "Volkswagen bogara"

 

A C64 35 éve

 

Commodore C64

Idén 35 éves minden idők egyik legnépszerűbb számítógépe, a nyolcvanas évek jelképe: a Commodore 64. A legtöbb forrás szerint 1982 augusztusában bemutatott, más írások szerint pedig szeptembertől forgalmazott C64 nem volt előzmények nélküli a maga idején rendkívül innovatív és sikeres Commodore cég palettáján.

Jack Tramiel. Kép forrása: Consumerit.eu

A céget egy lengyel zsidó emigráns alapította, Jack Tramiel (1928-2012), aki az auschwitzi haláltábor túlélőjeként hagyta el Európát, az Egyesült Államokban pedig csatlakozott a hadsereghez. Eleinte írógépek, majd számológépek forgalmazásával, később gyártásával foglalkozó cégének olyan nevet keresett, amely a hadsereghez kapcsolódott. Mivel a General és az Admiral már foglalt volt, választása a sorhajókapitányra (Commodore) esett.

A hetvenes években már bemutatott személyi számítógépeket (KIM-1, PET).

Commodore VIC-20 - az előd

A C64 közvetlen előzménye az 1981-ben megjelent VIC-20 nevű kompakt házi számítógép, melyet német nyelvterületen VC-20 Volkscomputer („népszámítógép”) néven forgalmaztak.

A VIC-20 volt az egyik első milliós sorozatban gyártott számítógép, amely színes grafikájával (16 megjeleníthető szín, 184*176 képpont a képernyőn) is feltűnést keltett. A VIC-20 már a billentyűzetbe épített, kompakt, „kenyérdoboz” házban jelent meg, melyet kis változtatásokkal utódja is örökölt.

A C64-et 1982 januárjában jelentették be, majd augusztusban, 595 dolláros áron került piacra. A VIC-20-ban lévő MOS 6502-es, 8bites mikroprocesszor továbbfejlesztett változata, az 1 MHz-es 6510 köré épült, RAM memóriája az elődjében lévő 5 kilobájt helyett 64 kilobájt volt, amely megfelelt az akkori üzleti célú személyi számítógépek standardjának is.

Karakteres felbontásban 40*25 karaktert jelenített meg, grafikus felbontása maximálisan 320*200 pixel volt. A hanghatásaiért felelős SID chip 3 csatornán 8 oktávot, 4 különböző hullámformát játszott le – a géppel generált zenék egy szubkultúra körében mind a mai napig méltán népszerűek.

Ilyen, 1982-ben még a kor professzionális személyi számítógépeivel is több paraméterben versenyképes tudással a gépet eleinte játékra és üzleti funkciókra egyaránt alkalmasnak találták. Később, a nagyobb tudású PC-k megjelenésével a C64 egyértelműen a játékgépek sorába tagozódott be. Az akkori piacon kapható többi házi számítógéphez hasonlóan a C64 is beégetve tartalmazta a BASIC programozási nyelvet, így az oktatásban is jól szerepelt.

SX-64 - az üzletembereknek szánt, hordozható C64

A C64-et 11 éven keresztül, 1993-ig gyártották, mintegy 20 millió példányban. Ez alatt az idő alatt több „ráncfelvarráson” is átesett, kis javításokkal, módosított formatervvel is napvilágot látott. Az alaptípuson kívül különleges változatai is készültek: 1984-ben még úgy tűnt, a C64 kelendő az üzletemberek körében is, így jelent meg katódsugárcsöves monitorral és floppy egységgel egybeépített, bőrönd változata, az SX-64.

A másik véglet az 1990-ben bemutatott C64GS (Game System), amely még billentyűzetet sem tartalmazott, mindössze egy cartridge-ek (ROM-kártyák) fogadására alkalmas játékkonzol volt.

A nyolcvanas évek második felében sikeres C64C változat

A C64-et óriási szoftverparkja tette megkerülhetetlenné, játékszoftverekből leginkább a brit ZX Spectrumhoz volt mérhető az Európában hozzá elérhető kínálat. Magyarországon is megjelent – eleinte csempészáruként vagy a bizományi áruházak méregdrága portékájaként -, nem csak az otthonokban.

Egy idő után a komoly cégeknél is – a tudását meghaladó módon – használt C64 látványa már megmosolyogtató volt a nyugat-európai látogatók számára.

A C64 szolgált jó pár meglepetéssel: 1986-ban ikonvezérléses, grafikus keretrendszer jelent meg rá GEOS néven, ezzel a nála nagyságrenddel nagyobb tudású Macintosh és Amiga gépekhez hasonló környezet vált elérhetővé rajta.

Idővel a perifériák kínálata is túlnőtt a televízió - adatmagnó – floppy – botkormány négyesen: egy olasz újság presszókávé-vezérlő terveit mutatta be hozzá, mások beszédszintetizátorral bővítették, míg volt, aki robotkart vezérelt a kis számítógéppel.

A lehetőségeknek szinte csak a fantázia szabott határt.

A C64-et nehezen engedjük el: még a 2000-es években is jelent meg botkormányba épített játék változata (C64DTV), de azóta is újabb és újabb utángyártások bejelentése csigázza fel a netezők fantáziáját.

Egy nemzedék kedvencét, a számítógépipar „bogárhátú Volkswagenét” máig életben tartják rajongói.

 

A C64 és nemzedéktársai, a 8bites otthoni számítógépek állnak majd a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és Nagy Károly magángyűjtő új, Nekem 8(bit) című kiállításának középpontjában is.

A szeptember 4-én, Újpesten nyíló, ingyenesen látogatható tárlaton a komputerlegenda is megnézhető, sőt! kipróbálható lesz.

 

KG

A C64 az NJSZT állandó kiállításában, az ITK-ban is látható. Részletes leírása:

http://ajovomultja.hu/commodore-64

SX-64-gyel 2016-ban bővült kollekciónk. Leírása:

http://ajovomultja.hu/commodore-sx-64