Sok-sok látogató a Siketek Világnapján

A SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete 2019. szeptember 28-án a Siketek Világnapján országos találkozót szervezett Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agorában. A rendezvényen 800-an vettek részt.

Látványszínház, szabadulószoba, zsonglőrbemutató, arcfestés, jelnyelvi játszótér és még számos érdekes program szórakoztatta a kicsiket és a felnőtteket egyaránt.

A rendezvényt megkoronázta az a 4 perc, amikor a siket és nagyothalló résztvevők valamennyien összeálltak és együtt jelelve elénekelték a Szeged All Stars – Szeretem, ha szabad című dalát Flash Mob formációban.

E jeles alkalommal kapcsolatosan szervezett programsorozatban részt vett a Szent-Györgyi Albert Agora épületében megtalálható, a  Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által létrehozott és működtetett Informatika Történeti Kiállítás is, ahol 45 perces tárlatvezetéseket tartottunk jeltolmácsok segítségével.

A látogatók érdeklődve nézték végig a kiállítást, reflektálva a számukra „ ősi” ismeretlen, hatalmas tárgyakra vagy éppen a retro tárcsás telefonunkra, amit előszeretettel próbáltak ki anélkül, hogy ( a nagyothallók kivételével) hallották volna egymást. Tárcsáztak, a saját nyelvükön beszéltek. Csodálatos volt hallani, amikor elmondták, hogy az informatika megnyitotta számukra a világot.

Kivételes élményben volt részem, ugyanis zárás előtt fél órával megjelent a kiállításon négy  nyolcéves és két 12 éves kisgyerek hivatkozva arra, hogy ők más program miatt  lemaradtak a tárlatvezetésről, és kérték, hogy hadd nézhessék meg a kiállítást. Körbevezettem őket, megmutattam a kiállításunk egyik emblematikus szereplőjét, a Szegedi Katicabogarat (Magyarország egyik első robotját) működés közben, mialatt mondandómat Bianka ( a 12 éves siket lány) a számról olvasva jelelte le  siket kispajtásainak.

Kérem szépen, ismét bebizonyosodott, hogy legyen külföldi, laikus, siket vagy nagyothalló, idős vagy fiatal, mindenkit lenyűgöz a kiállításunk, amely a jövő múltján vezeti végig az érdeklődőt, és azonos nyelven szól mindenkihez.

Kónya Orsolya