A Siemens története

Németország vezető elektrotechnikai cégét, a Siemenst (www.siemens.com) 166 éve, 1847. október elsején alapította a feltaláló és gyáralapító Ernst Werner von Siemens (1816-1892). Az elektromos vezetőképesség SI-egységét az ő tiszteletére nevezték el Siemensnek. Többek között a gőzgéphez fejlesztett új szabályozót, prést a műkőgyártáshoz, tökéletesítette a távírót, Jedlik Ányostól függetlenül felfedezte a dinamóelvet, tervei szerint épült az első villamos vasút, meghatározta számos anyag elektromos ellenállását, megépítette az első elektromos felvonót és az ő nevéhez fűződik Németország utcai világítási rendszerének kiépítése.

Az eredetileg Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske (az alapító Johann Georg Halskevel dolgozott a távírón) nevű cég nem sokkal az alapítást követően nemzetközivé vált: Siemenst Angliában és Szentpéterváron is egy-egy fivére képviselte. 1848-ban megépítették Európa akkori leghosszabb távíróvonalát Berlin és Frankfurt am Main között. Az 1850-es években már Oroszországban is építették a hálózatot. 1881-ben pedig elkészítették az első elektromos közvilágítási hálózatot Angliában, egészen pontosan a dél-angliai Godalming-ban. Az alapító 1890-ben vonult vissza.

A cég nevét az 1897-es átszervezés után Siemens & Halske-re (S&H) egyszerűsítették, majd Siemens-Schuckertwerke, végül, 1966-tól Siemens AG lett. Az 1920-30-as években főleg rádiókat és korai televíziókat készítettek. Jelenlegi tevékenységükben az ICT (számítástechnika, üzleti szolgáltatások, otthoni és irodai kommunikációs eszközök), az automatizáció és szabályozás, az energiatermelés, szállítás és elosztás, a közlekedés, az orvostudomány és a világítás a kulcsfontosságú területek.