Rettenthetetlen zsenik – Doug Menuez kiállítása

Doug Menuez (www.menuez.com), a többször kitüntetett new yorki illetőségű fotós abban a privilégiumban részesült, hogy végigfényképezhette a kaliforniai Szilícium-völgyben lezajlott digitális forradalmat; azt a forradalmat, amely teljesen átalakította a világot. Rettenthetetlen zsenik (Fearless Genius,www.amazon.com/Fearless-Genius-Digital-Revolution-1985-2000/dp/1476752699) projektjét 1985-ben Steve Jobs-szal kezdte, miután Jobs elveszítette az akkori Apple-vezetéssel folytatott küzdelmét.

Bill Gates

Az új vállalata, a NeXT alapításába fogó és a szuperszámítógéptől az oktatás megújulását váró Jobs nagyon megbízott a fotósban, hiszen megengedte neki, hogy szinte bármikor fényképezhesse. Mihelyst a Szilícium-völgy többi nagyágyúja megtudta, hogy Menueznek szabad bejárása van az Apple-t elhagyó zsenihez, ők is ugyanezt tették, azaz Menuez bárkiről készíthetett képet. Hetvennél több meghatározó céget és feltalálót fotózott le, többek között Gordon Moore-t és Andy Groove-ot (Intel), John Warnockot (Adobe), Bill Joy-t (Sun Microsystems). Az 1990-es éveket is a Völgyben töltötte, ott élte át az internet-robbanást. A projektet 2000-ben, a dotkom lufi kipukkadásakor, egy nagy történelmi korszak végén fejezte be.

Menuez Stanford könyvtárában lévő képarchívuma 250 ezer negatívból áll. E negatívokból válogatott a Mountain View-i Számítógép-történeti Múzeumban július 9. és szeptember 7. közötti Fearless Genius: The Digital Revolution in Silicon Valley 1985-2000 kiállítás képanyagát. Az azonos című könyv június 3-án jelent meg.