Programozott grafikák

Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben

A Neumann Társaság szeretettel meghívja Önt és barátait Csízy László kiállításának megnyitójára.

A megnyitó helye: Szent-Györgyi Albert Agora, 6722, Szeged, Kálvária sgt. 23.

A megnyitó ideje: 2023. március 11., szombat, 11 óra

Csízy László meghívó

Program

Házigazdai köszöntő – Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agora igazgatója

Neumann 120 emlékév– Szalay Imre, az NJSZT igazgatója

Csízy László művészete – a kiállítás és a Neumann Társaság támogatásával megjelent, Programozott grafikák című könyv bemutatása. Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár

Tárlatvezetés az alkotóval, Csízy Lászlóval

A kiállítás várhatóan április végéig látogatható! (UPDATE! A NAGY SIKERRE VALÓ TEKINTETTEL MÁJUS 9-IG MEGHOSSZABBÍTVA!)

 

agoraszeged.hu                               ajovomultja.hu

 

A tárlaton az 1970-es években Magyarországon gyártott EMG-666 programozható számológéppel alkotott korai munkáiból és Macintosh számítógéppel készített újabb műveiből is láthatunk válogatást.

A Programozott grafikák a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításának (ITK) is helyet adó Szent-Györgyi Albert Agorában látogatható, az időszaki tárlaton a computer art művek mellett az eszközeként használt számítógépek is bemutatásra kerülnek. A látogatók az állandó kiállításon az egész informatikatörténetet átfogó gyűjteményét is megtekinthetik az épületben.

A művész a “humán” és a “reál” világ szétválasztásában nem hisz, érték számára a közös emberi tapasztalat. A vizuális elemekkel végzett számítógépes műveletek eredménye van, amikor vizuális kísérlet maradt, máskor önálló alkotássá vált.

A kiállítás és az azonos című könyv kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő tisztelgéshez Neumann János életműve előtt, aki matematikai gondolkodásmóddal adott választ egy sor, az emberiség számára fontos, gyakorlati kérdésre, beleértve a modern, hatékony számítógépek elveinek megalkotását is. A kiállításon Neumann arcképe is megjelenik, a művész az emlékévre készített, friss műve által.

CSÍZY László villamosmérnök (jelenleg a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete aktív alkotója) távközlési munkája mellett a LANTOS Ferenc által vezetett Pécsi Vizuális Műhelyben tevékenykedett a 70-es, 80-as években. Asztali síkplotterrel és konzolírógéppel készített korai számítógépes grafikákat. Nem volt kapcsolata a nyugati országokban akkor már évek óta tartó számítógépes aktivitással, elképzelései mégis újszerűnek hatottak.