Primo és HomeLab mikroszámítógépek

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Fóruma április 25-én, 15 órakor az Óbudai Egyetem F05-ös termében sorra kerülő rendezvényének (njszt.hu/neumann/esemeny/20130415/njszt-itf-a-primo-es-a-homelab-tortenete) témája két teljesen hazai fejlesztésű legendás mikroszámítógép, a Primo és a HomeLab története.

Az 1984 és 1986 között 7 -9 ezer darabban legyártott Primo a SZTAKI tervei alapján készült, a Microkey/Cosy forgalmazta. A gyártás a sárisápi Új Élet MgTsz-nél történt. A gép fejlődését több változat, kapacitív billentyűzetes A típus, normál nyomógombos B típus, valamint a prototípusban maradt színes kijelzős és ergonomikus billentyűzetű Pro/Primo típusok,  fémjelezte. Az utolsó széria a Commodore 1541-es floppy meghajtóját is kezelte. Televízió és magnó számított csatlakoztatható külső perifériának.

Lukács József és Lukács Endre szintén az 1982 körül tervezte a Homelab számítógépet. A típust a magyar HCC klub tagjai otthon is megépítették, de különböző változatait szövetkezeti szinten is gyártották. A Homelab-2 Aircomp-16 néven került kis szériában gyártásra. A dombóvári COLOR Ipari Szövetkezet pedig a Homelab-3 és Homelab-4 számítógépeket gyártotta. Ugyanitt elkészült a számítógép beszédszintetizátorral bővített változata is, a Brailab. A Brailabhoz Arató András és Vaspöri Teréz tervezte a beszélő modult, a KFKI munkatársaiként. E típusnak óriási jelentősége volt a vakok- és gyengénlátók informatika oktatásában.