A polinézek már 600 éve binárisan számoltak

A bináris számrendszer a digitális gépek, például a számítógép alapja is. Kifejlesztését a 18. századhoz, a német matematikushoz Gottfried Leibnizhez kötik. A Proceedings of the National Academy of Sciences-benmegjelent tanulmány (http://www.nature.com/news/polynesian-people-used-binary-numbers-600-years-ago-1.14380) szerint azonban akkor már háromszáz éve használták a csendes-óceáni Mangareva szigetén lakó polinézek.

A kutatók a mangareva nyelv és kultúra elemzése közben találtak rá a meglepő adatra. Az eredmények alapján valószínű, hogy egy tudomány és technika nélküli, fejletlen társadalomban is spontán elkezdődhet a kettes számrendszer használata.

A tisztán bináris számtan kettes számrendszerrel működik, míg a mindennapokban a legtöbb kultúra tízes számrendszerben számol. Bináris számrendszerben minden szám kifejezhető csupán egyesek és nullák használatával, amit a számítógépes rendszerek elektromos impulzusok kapcsolgatásával tudnak reprezentálni.

A kettes számrendszerben a számításokhoz sokkal kevesebb dolgot kell megjegyezni. Viszont a nagy számokat binárisan rengeteg számjeggyel kel leírni. A mangarevaniakat tanulmányozó Andrea Bender és Sieghard Beller, a University of Bergen in Norway pszichológusai szerint viszont ők megtalálták a megoldást a problémára.

A szigeten élők kombinálták a tízes számrendszert a kettes számrendszerrel: vannak szavaik a számokra egytől tízig, és a tíz néhány szorzatára kettes hatvánnyal. A takau (K-val rövidítve) például 10-et jelent; apaua (P) = 20, a tataua (T) = 40, a varu (V) pedig 80. Ez alapján a 70 = TPK = 40+20+10. 57 pedig TK7 (40+10+7).

Ennek a rendszernek is vannak hátrányai, viszont a szerzők szerint az előnyök felülmúlják azokat. A pszichológusok szerint ezeknek a kevert rendszereknek a megalkotása nem egyszerű, nagyon érdekes, hogy bárki előállhat ilyenekkel, akár egy kis szigeten is.