Papp Tibor halálára

Kép forrása: Magyar Írószövetség

Szomorúan értesültünk róla, hogy meghalt Papp Tibor (1936-2018) párizsi magyar költő, az avantgárd nagy magyar egyénisége, a számítógépes irodalom úttörője. Disztichon Alfa című versgenerátora a kombinatorikus költészet legszellemesebb alkotása volt. Örök darab, remekmű.

Disztichon Alfa

A mű az általa szerkesztett Magyar Műhelynél nyomtatott könyvként is megjelent a 90-es évek elején, mágneslemez melléklettel. A floppy az Apple Macintoshon futtatható programot tartalmazta, amely a Papp Tibor által összeállított szóadatbázisból, az általa kitalált algoritmus szerint állította össze a tökéletes magyar disztichonokat (egy hexameterből és egy pentameterből álló, időmértékes verseket). Persze a könyv csak válogatás lehetett, a teljes művet kinyomtatni képtelenség lenne.

A Disztichon Alfa Papp Tibor egyéniségét remekül tükröző - bátor, humoros, olykor a pornográfiáig pajzán, zseniálisan őrült, úgy avantgárd, hogy azért igencsak klasszikus - versei az ő művei, nem a számítógépé, de a számítógép által tette a művet szinte végtelenné. Lehet, hogy amit a képernyőn olvasunk, sosem olvassa többé emberi szem - már jön a következő...

Papp Tibor munkássága irodalom- és informatikatörténet, kisujjában a nyomdászattal, tipográfiával. Akit érdekel a számítógép felhasználhatósága a szépirodalmi alkotás folyamatában – az alapművet kap kezébe, ha elolvassa Múzsával vagy múzsa nélkül? című kötetét.

Papp Tibor a rendszerváltás után, amikor épp nem Párizsban élt, Budán tartózkodott, galériának beillő lakását barátai – köztük Victor Vasarely – és saját művei díszítették, logomandalái, egyedülállóan szép térképversei. Vendégeit hihetetlen figyelmességgel és közvetlenséggel fogadta, szívta a cigarettáját - és mesélt: a világ első számítógépes irodalmi folyóiratáról, az Alire-ről, melynek 1989-ben alapító szerkesztője volt; a vizuális költészetről; a párizsi magyar neoavantgárd iskolateremtő folyóiratáról, a Magyar Műhelyről - és a Sinclair ZX-81 programozásáról.

József Attila-díjas volt, sajnos haláláig nem kapott Kossuth-díjat, pedig az (most már sajnos csak posztumusz) a számítógépes kultúra hazai elismerése lehetne. A számítógépes irodalom nemzetközi úttörőjét, az avantgárd makacs nagy öregjét vesztettük el személyében. A Papp Tibor-féle szellemi kalandnak, játéknak méltó helye kell, hogy legyen a kultúránkban. Legyünk büszkék a párizsi avantgárd Hungarikumra.

Örülünk, hogy egy ilyen, a saját értékrendjéhez következetesen ragaszkodó, nagy egyéniséget és igazán kedves, érdekes embert személyesen ismerhettünk. Nyugodjon békében!

Képes Gábor

Kollégánk, Képes Gábor közreműködésével a Magyar Nemzeti Digitális Archívum készített portréfilmet Papp Tiborról, amely innen elérhető (Dokumentum ikonnál indul) :

http://mandadb.hu/tart/mcitem/626411

A Disztichon Alfa a Magyar Elektronikus Könyvtárban:

http://mek.oszk.hu/11700/11744/

Óraköltemények című műve a Magyar Elektronikus Könyvtárban:

http://mek.oszk.hu/11900/11984/