Oxfordba vitte a Neumann Társaság a híres robotkaticát

A  magyar kibernetika emblematikus tárgyát, a négy éve elhunyt, úttörő magyar kibernetikus, dr. Muszka Dániel által épített szegedi robotkaticát - pontosabban annak kétezres években készült működő replikáját mutatta be egy oxfordi workshopon és kiállításon a Neumann Társaság.

A robotkatica az Oxfordi Egyetem Matematikai Intézetének meghívására Oxfordban, a Bodleian Könyvtár egyik patinás épületében, az Imagining AI című időszakos kiállítás és workshop keretében mutatkozott be szeptember 10-én.

A kiállítás Ursula Martin informatikus professzor matematika- és számítástechnika-történeti projektjének keretein belül jött létre az Oxfordi Egyetem Matematika Intézete és a Bodleian Könyvtár közös szervezésében, az Oxfordi Tudománytörténeti Múzeum közreműködésével.

Képes Gábor, Szabó Máté, Ursula Martin és Németh Krisztián a Katicabogárral
Képes Gábor, Szabó Máté, Ursula Martin és Németh Krisztián a Katicabogárral

Szegedi Katicabogár nevű gépet Kalmár László tanítványa és kollégája, dr. Muszka Dániel tervezte és építette 1956-57-ben, Király József pszichológus ötletéből kiindulva, a pavlovi feltételes reflexek modellezése céljából. A három keréken guruló gépmodell automatikusan képes követni a fényt, megtanítható sípszó követésére, és "sír", ha lenyomják valamelyik pöttyét - ilyenkor meg kell simogatni, hogy megnyugodjon.

Az oxfordi rendezvényen a kétezres években épített replikája mutatkozott be, amely az eredeti robot méretazonos, korszerű alkatrészekből megépített mása, amelyet mintegy hétszáz látogató tekinthetett meg a program keretében.

A Szegedi Katicabogár Oxfordban
A Katicabogár AIDA-val, a humanoid "művészrobottal" Oxfordban

A szeptember 25-ig az oxfordi könyvtárban ingyenesen látogatható Imagining AI kiállítás a könyvtár és a múzeum saját gyűjteményére építve mutatja be a napjainkban széles körben alkalmazott mesterséges intelligencia technológia előfutárait az 1950-es évekig: többek közt Mary Shelley Frankensteinét, Ada Lovelace és Charles Babbage kéziratait,  William Stanley Jevons 1870-ben elkészült logikai zongoráját. 

A szeptember 9-i workshopon egy magyar kutató, a Kemény János-díjas Szabó Máté számítástechnika-történész és filozófus, a kiállítás egyik kurátora és a Greenwhich Egyetem oktatója is előadott. Szeptember 10-én Képes Gábor, a Neumann Társaság marketingigazgatója és Németh Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója tartottak interaktív bemutatót a pavlovi feltételes reflexeket modellező, fénykövető és egy sípszó követésére megtanítható robotállattal.

A Szegedi Katicabogár replikája az eredeti robottal egyetemben szeptember második felétől ismét Szegeden, a Neumann Társaság Informatikatörténeti Kiállításán lesz megtekinthető.