Nem esett messze az alma a fájától

Új időszaki kiállítást mutat be az NJSZT és Nagy Károly magángyűjtő

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és Nagy Károly magángyűjtő negyven év számítógépterméséből mutat be ritkán látható, érdekes tárgyakat az új időszaki kiállításon.

A fókuszban a személyi számítógépek “fájának” legismertebb “gyümölcsei”, az idén negyvenéves Apple termékei állnak. Valódi ikonokat láthatunk a kiállítótérben: azokat a gépeket, amelyeket egy reklámban egyszerűen ember-társnak neveztek. A maguk idején igen drága gyártmányok ma is magángyűjtemények ékességei. A tárlaton látható az Apple cég első, nagy sorozatban gyártott személyi számítógépe, az Apple II – és a Macintosh előtt egy évvel, 1983-ban megjelent Lisa is, amely már a Macintosh és a konkurens Windows rendszerek megjelenése előtt elhozta az ikonvezérlés világát az otthonokba.

Nem esett messze az alma a fájától című tárlat impozáns mennyiségben vonultatja fel a Macintosh-gépcsalád számítógépeit, melyek közül többet működés közben tekinthetnek meg az érdeklődők. A több magángyűjtővel együttműködő rendezők a ritka számítógépek és perifériák mellett különleges képeket és dokumentumokat is bemutatnak: az egyik fotón például Göncz Árpád ismerkedik az Apple laptopjával.

A tárlat 2016. szeptember 7-től szeptember 22-ig látogatható Budapesten, az újpesti Ifjúsági Házban.A belépés ingyenes, a kiállítás hétköznapokon, 10 és 18 óra között látogatható.

A múlt értékeinek megőrzését kiemelten kezelő NJSZT a civil szervezetek között egyedülálló tevékenységet folytat az informatikai örökségvédelemben. Ennek keretében az NJSZT egy világszínvonalú állandó kiállítást (A jövő múltja) működtet Szegeden. A Nagy Károllyal (http://retropages.hu ) közös időszaki tárlat – az előzetesen eltervezett koncepciónak megfelelően – várhatóan októbertől A jövő múltja időszaki kiállításaként lesz látogatható.

A budapesti megnyitó eseménye a Facebookon:

https://www.facebook.com/events/1032255473547939/

Korábbi cikkünk az Apple 40 évéről:

http://ajovomultja.hu/40-ev-apple/