Múzeumok éjszakája Szegeden - 10 éves az ITK

Helyszín: Szeged, Szent-Györgyi Albert Agora (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23), Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása (ITK)

Időpont: 2023. június 24. szombat 15 órától 23 óráig (előzetes bejelentkezés esetén 24 óráig, Kónya Orsolya +3670 336 7064)

A cél a N120 és az ITK10 jegyében: Neumann János munkásságának és életének bemutatása a jubiláló 10 éves Informatika Történeti Kiállítás eseményeinek, történetének ismertetése keretében.

 

PROGRAM

ITK tárlatvezetés: a bemutatók, előadások előtt és után is: kiemelkedően: Ördöglakatok csodálatos világa, Telefónia 1890-1980, Korabeli számítógépek és a játékteremben készségfejlesztő applikációk, videojátékok a gyakorlatban.

Kiemelt szakmai program

Témák 17 órától 19 óráig:

  Bevezető-moderátor: Szalay Imre, NJSZT ügyvezető igazgató

  1.  A matematikus és a globális történelem (Vágfalvi Zoltán Csaba, SZTE   Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, gimn. tanár)

Kísérletet tehetünk arra, hogy meghatározzuk, milyen történetíró lett volna Neumann, ha nem a matematika tudományát választja. Szinte bizonyos, hogy nem simul bele kora megszokott irányzataiba, hanem új utakat keres, maradandót alkot.

 

    2.  Neumann és a játékelmélet (Tóth I. János, SZTE, BTK, Filozófia Tanszék)

  Az előadás bemutatja a játékelmélet előzményeit, Neumann János meghatározó szerepét az elmélet kialakulásában és későbbi fejlődésében, s a játékelmélet   használatát társadalmi  problémák elemzésére.

 

     3.  ITK10 éve: Informatika Történeti Kiállítás története

  Az Agora köszönti a 10 éves ITK-t (Orbán Hedvig, Agora igazgató)

  A 10 év történései, megemlékezések (Kónya Orsolya ITK múzeumpedagógus, tárlatvezető és Megyery Károly a Neumann Társaság Múlt örökség gondozója,   mentora)

  Az ITK események, rendezvények bemutatása 2012-2023-ig, visszaemlékezés, események sztorik, képek, videók, média hivatkozások.

 

     4.  Specifikus, kiemelkedő tárlatvezetések:

  Kézzelfogható logika, az ördöglakatok csodálatos világa- NJ számítógépek működési alapelvei (Gál Péter programtervező, játéktervező és -gyűjtő, Az   Ördöglakatok, pentominók és társaik könyv szerzője, az orodoglakat.blog.hu   szerkesztője)

  Telefónia kiállítás-NJ kommunikáció (Korom Dezső távközlési szakértő, Szendrei   József távközlési szakértő)

  Korabeli számítógépek-NJ számítógép elve (Kónya Orsolya múzeumpedagógus)

 

Minden érdeklődőt szeretettel és tisztelettel várunk korhatár nélkül iskolásokat, egyetemistákat felnőtteket és nosztalgia tekintetében az egy kicsit idősebbeket is.

 

CsatolmányMéret
PDF ikon agoras-muzej.pdf790.3 KB