Minden, ami IT - Digitális Témahét az Informatika Történeti Kiállításon

NJSZT ITK, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, Kálvária sgt. 23.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében olyan komplex, diákok és pedagógusok számára alkalmas IKT-eszközöket használó tanórákat, foglalkozásokat mutatunk be partnerszervezetek segítségével, amelyek lehetővé teszik a digitális kompetencia fejlesztését, megismertetik az IKT-eszközök sokrétű alkalmazási lehetőségeit tanórákon és a hétköznapi életben, valamint távlati célokat állítanak a felnövekvő generációnak az IT-szakma különböző területein. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a munkaerőpiacon ma már minden állampolgárnak nélkülözhetetlen digitális írástudás fontosságára és az informatikus pálya szépségeire. A Digitális Témahéten résztvevő diákok megtekinthetik az IKT-eszközök történetét, azaz a „Jövő múltját” bemutató, átfogó informatikatörténeti tárlatunkat is!

Partnereink:

Szent-Györgyi Albert Agora

Agora

 

Creativ_it

SZTE Informatikai Intézet

saferinternet.hu

Programjaink leírása

SZTE Informatikai Intézet

Megírathatom a házimat a ChatGPT-vel? Ismerkedés a nagy nyelvi modellekkel.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az OpenAI GPT-alapú szolgáltatása, a ChatGPT. De vajon hogy működik napjaink megkerülhetetlen mesterséges intelligenciája? Mennyire okos? Dr. Antal Gábor egyetemi adjunktus előadása során megismerkedünk a nagy nyelvi modellek alapvető működésével, megnézzük, miért és hogyan tudjuk őket átverni, és persze választ kapunk arra a kérdésre is, hogy vajon érdemes-e a házi feladatok megírását a ChatGPT-re bízni. A program során testközelből is kipróbálhatjuk a GPT kreativitását is egy mesekönyv generáló alkalmazáson keresztül.

 

"Hogyan különböztessük meg a mesterséges intelligencia által generált képeket a fényképezőgéppel készült képektől?"
Ma már a mesterséges intelligencia szinte fotó minőségű képeket képes generálni. Emberi szemmel néha észrevehető a különbség, de gyakran a legavatottabbakat is képes megtéveszteni. Digitális képelemzéssel azonban meg tudjuk különböztetni a fényképezőgéppel készült képeket a mesterséges intelligencia által generált képektől. Dr. Németh Gábor egyetemi adjunktus előadásban ezek a módszerek kerülnek bemutatásra.

 

Safer Internet Program

Az Európai Bizottság által indított Safer Internet Program szeretné elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak.
A gyerekek akkor tudják hatékonyan használni az internetet, ha felkészítjük őket arra, hogy a használat során okos döntéseket hozzanak. A Legyél az Internet Ásza program keretén belül Krnács András előadása során megtanítja a gyerekeknek a digitális állampolgárság és biztonság alapjait, hogy magabiztosan fedezhessék fel az online világot.

 

Creativ_it

Ismerkedj meg a számtalan lehetőséggel, amit az informatika kínálhat számodra!
Útlevél a digitális szabadság földjére: A Kreatív IT Egyesület tagjai, Szeged vezető IT cégei kalauzolnak utadon, az egyes állomásokhoz kapcsolódó kérdések helyes megválaszolásáért cserébe apró ajándékok várnak.

 

Digitális Témahét az Informatika Történeti Kiállításon

április 9. / SZTE Informatikai Intézet – Dr. Németh Gábor

9.00-9.45
10.00-10.45
11.00-11.45
12.00-12.45


április 10. / SZTE Informatikai Intézet – Dr.Antal Gábor

9.00-9.45 
10.00-10.45
11.00-11.45
12.00-12.45


április 11. / Safer Internet Program

9.00-9.45
10.00-10.45
11.00-11.45
12.00-12.45

április 12. / Creativ_it

9.00-9.45 IT cégek standos interaktív bemutatói
10.00-10.45 IT cégek standos interaktív bemutatói
11.00-11.45 IT cégek standos interaktív bemutatói

 

A különböző programokra és időpontokra előzetes regisztráció szükséges.