Megnyitottunk: mentjük, ami menthető!

Hazajöttünk – kezdte megnyitó beszédét Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója a Mentsük, ami menthető című, új időszaki kiállításunk megnyitóján. Ezzel arra utalt, hogy az újpesti Ifjúsági Ház immár zsinórban a harmadik kiállításunknak adott helyet: 2016-ban Nem esett messze az Alma a fájától, az Apple 40 éve előtt tisztelegtünk.  2017-ben Nekünk 8(bit) – mondtuk és belevetettük magunkat a mikrogépes nosztalgiába. Idén, szeptember 10-től szeptember 21-ig az információközlés történetét és az adattárolás eszközeit mutatjuk be.

Alföldi István és Nagy Károly a megnyitón

A „tettestársunk” idén is Nagy Károly magángyűjtő. Ha van örömzene, akkor alighanem ez alkalommal „örömkiállításról” lehetne beszélnünk: Nagy Károly és társrendezője, Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a „kőtáblától a felhőig” szóló mesébe.

Nagy Károly szívügye volt ez a tárlat – és a megvalósításhoz közel húsz magángyűjtőt nyert meg, akik összefogása a célja is – beleértve az MTVA-t is, az intézmény a Magyar Televízió történetéből hozott ritkán látott adattárolókat.

Nagy Károly tárlatvezetést tart

Nemcsak az ingyenesen látogatható kiállítás a nagy érték az újpesti diákok – és általában, a látogatók számára. A tárlat tablói nyomán ingyenesen letölthető kiadványt is készítettek az alkotók. Alföldi István szerint ez egy igazi kuriózum, mert az adattárolás témaköreit ilyen sokoldalúan talán még sosem foglalták össze.

Képes Gábor szerint is ritka az ilyen tárlat, mondhatni egy unortodox informatikatörténetről van szó. Persze előfordul az ilyen szemléletű kiállítás – hogy egy régi elődöt említsünk, az Országos Műszaki Múzeum 1980-ban, az akkori Munkásmozgalmi Múzeumban (!) tartott hasonló tárlatot Információ ’80, Fejezetek az információközlés történetéből címmel -, mégis nagy ritkaság, hogy egy informatikatörténeti kiállításon ne a Commodore-64, hanem a verkli és a gramofon vigye a prímet.

Aki jobban megnézi az említett verklit, az meglátja a lyukszalagot, mely a dallamot tárolja. Innen már egyértelmű az informatikához való kapcsolódás. Kíntornás most nem tette tiszteletét – elmaradhatatlan segítője, a zsebtolvaj majmocska is csak plüssben, de az öreg hangszer fátyolos-huhogó hangján meg is szólalt a megnyitón. Ahogy a gramofonból is üvöltött egy kissé már tompa hangúra kopott lemezről a 30-as évek egyik dívája. Ebből is látszik, az informatikatörténet kultúrtörténet is, kultúránk része és alakítója. Erről mesél a rongypapírra nyomtatott, ódon könyv és a mellé tett e-book olvasó, a ZX Spectrumhoz megjelent – Képes Gábor szerint „klafa” – Wafadrive és a terabájtos winchester, erről a 8 mm-es filmen megjelent No megállj csak rajzfilm és a lézerlemez.

Retrókavalkád a tárlaton

Mentsük, ami menthető. Nézzük mohó érdeklődéssel a retrókavalkádot, tanuljunk az elődöktől, a fényképezést forradalmasító Dulovits Jenőtől, a golyóstollat feltaláló Bíró László Józseftől, a mikrofloppyt megalkotó Jánosi Marcelltől.

Az NJSZT számára elkezdődött a kiállítások évada: szeptember 21-ig a Nagy Károllyal közös tárlatban gyönyörködhetünk Budapesten, közben csúcsüzemben várja a látogatókat az NJSZT állandó kiállítása is Szegeden, amely szeptember 17-től az NJSZT első fél évszázadát bemutató tárlatnak is helyet ad. Szeptember 28-án pedig Túrkevén nyitunk kiállítást Kovács Győzőről. Megőrizzük a múlt értékeit – a menthető mentésével is befolyásoljuk a jövőt.

A tárlatról fotógalériánkat ITT tekintheti meg.

Képes Gábor videó-tárlatvezetése a Posztmodem Youtube-csatornáján: