Megnyílt a GSM tárlat Túrkevén

A Neumann Társaság nemzetközi színvonalú informatikai múzeumából, Szegedről érkezett vándorkiállítás Túrkevére, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermébe.

 

Tárgyak a túrkevei GSM kiállításból. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum

 

A GSM – Generációk Saját Mobiljai című tárlat a mobiltelefon térhódítását, leghíresebb készülékeit mutatja be. A Neumann Társaság tárlata eredetileg a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült, a Mobilmementók baráti kör és Ördögh Zoltán magángyűjtő (Retromobil) kollekcióinak válogatása nyomán – és a nagy sikerre való tekintettel indult vándorútra. A GSM-kiállításon olyan rádiótelefon is látható, mellyel az első hazai mobilhívást lebonyolította Bod Péter Ákos miniszter 1990-ben.

Az átfogó, a mobilgenerációk- és szolgáltatók történetét bemutató tablósor mellett személyhívók, NMT- és GSM-rendszerű mobiltelefonok sokasága látható a Túrkevén november közepéig megtekinthető, különleges kiállításon.

A GSM tárlatot a kiállítás társrendezője, Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa nyitotta meg. Megnyitó beszédében megköszönte Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója és az általa vezetett csapat munkáját. „A Finta Múzeum méltán híres országszerte, én pedig kilenc és fél éve működöm együtt túrkevei barátaimmal a technikatörténet bemutatása érdekében” – mondta.

 

Képes Gábor, a Neumann Társaság főmunkatársa és Kapás János Zsolt, a túrkevei Finta Múzeum igazgatója. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum
Képes Gábor és Kapás János Zsolt. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum

Az 1968-ban alakult Neumann Társaság a magyar informatika legelső szakmai szervezete, amely sikeres rendezvényekkel, kiállításokkal, könyvkiadással, szakmai véleményadással a hazai számítástechnikai élet meghatározó szereplője, aktív a jövőt befolyásoló területek (robotika, mesterséges intelligencia) építésében is. Az elmúlt évtizedekben a Neumann Társaság kiemelkedő szerepet vállalt a digitális esélyegyenlőség megteremtésében, a digitális írástudás (ECDL) és az informatikai kultúra terjesztésében. Fontos tevékenységi köre a hazai informatikai szakma értékeinek, történetének, eszközeinek megőrzése, bemutatása. Túrkevén ez a patinás tudományos civil szervezet második kiállítása, múlt évben a Társaság legendás főtitkáráról, Kovács Győzőről szóló  Győző győzött tárlatot hozták el a városba.

 

Képes Gábor tárlatvezetést tart Túrkevén. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum
Képes Gábor tárlatvezetést tart. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum

 

A túrkevei GSM kiállítás látogatói. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum
A megnyitó közönsége a Vadász Pál Kiállítóteremben. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum

 

Képes Gábor, Vida Tamás (Túrkeve polgármestere, középen) és Kapás János Zsolt. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum
Vida Tamás, Túrkeve polgármestere (középen). Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum

 

 

Tárgyak a túrkevei GSM kiállításból. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum
GSM-telefon prototípus Csernák Márton gyűjteményéből. Fotó: Árvai Imre, Finta Múzeum