May the 4th!

C3PO és R2D2 a Csillagok háborúja - Egy új remény című filmben.
Rendezte: George Lucas, 1977. Fotó: Jelenet a filmből, Lucasfilm

Május negyedike van – a Csillagok háborúja napja. Ez a rajongói „ünnepnap” egy szójátéknak köszönhető. May the 4th – Május negyedikét jelent. May the Force (be with You)! pedig annyit tesz: az Erő legyen Veled!

Mi is csatlakozunk a Csillagok háborúja rajongói táborához. Az idén negyvenéves film, a mozitörténet legelbűvölőbb űr-tündérmeséje a mérnökök fantáziáját is megragadta. És felkeltette az igényt: például a háztartási robotokra.

Hiszen ki ne emlékezne a Csillagok háborúja csetlő-botló robotjaira, akik Owen bácsi farmján tevékenykedtek a Tatuin bolygón. Az Anthony Daniels alakította C3PO és hű barátja, az apró R2D2 az immár hét filmmé terebélyesedett sorozat főszereplői közé tartoznak. (És igen! akkoriban még hús-vér színész üldögélt a kis R2-es egység hordótestében, Kenny Bakernek hívták.)

E filmből terjedt el a droid kifejezés az önálló munkavégzésre képes robotokra. Akiknek emberi tulajdonságokat tulajdonítanak, beszélgetnek velük, szerethetőek – de másodrendűnek kezelik őket, Mos Eisley kocsmájában a pultos például rájuk förmed:

Droidokat nem szolgálunk ki!

És ki ne emlékezne a jelenetre, amikor a Sir Alec Guinness alakította Kenobi mester – az erő volt vele! – megigézi a járőröző rohamosztagosokat: „Nem ezek a droidok, amiket  keresnek!

DE! mi ezeket a droidokat keressük.

A háztartási robotok immár húsz éve köztünk vannak (az elsőt, az Electrolux Trilobite-ot 1996-ban mutatták be a BBC műsorában) – és ma már egyre okosabbak és egyre fontosabb részei az életünknek.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívjuk a figyelmet.

Ezért robotika versenyeket és programokat támogatunk szerte az országban. Fontos szakmai közösségünk a Robotika szakosztály. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciánk a múlt évben és idén is a robotika és a mesterséges intelligencia különböző aspektusait járja körül.

Nézzék meg a múlt évi konferenciánk előadásait:

http://njszt.hu/de/hir/20161207/nezze-meg-a-10-digitalis-eselyegyenloseg-konferenciank-videoit

És figyeljék az njszt.hu és ajovomultja.hu oldalakat, mert a droidok kedvelőinek idén még tartogatunk meglepetéseket.

Addig is: az Erő legyen Önökkel!