Május 29-én megnyílt a megújult Neumann emlékszoba Szegeden - Nyílt Napot tartottunk

A tavalyi Neumann 120 emlékévben átmenetileg bezártuk a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található Informatika Történeti Kiállításunk (ITK) második emeleti Neumann emlékszobáját, mert az ott kiállított tárgyak az emlékév vándorkiállításain, rendezvényein szerepeltek. Úgy gondoljuk, egy évtized után jó ötlet volt frissíteni a tárlatot. Az újranyitás alkalmából nyílt napot rendeztünk, az érdeklődők előtt kitárva a kaput.

6
Werkfotó - vitrin alá kerültek a tárgyak. A megújult tablók a falakon.

A falakon a Neumann 120 év grafikailag átszerkesztett tablói láthatók – a tartalmukat írta és szerkesztette: Képes Gábor és Szalay Imre –, a vitrinekbe pedig visszakerültek Neumann eredeti tárgyai és a lányától, Marina von Neumann Whitmantól kapott dokumentumok ún. nemesmásolatai. Az új tablósor szöveg- és képanyaga kimondottan a Neumann 120 emlékévre készült - és arra törekedtünk, hogy Neumann géniuszát minél szélesebb merítéssel mutassuk be, utalva nemcsak informatikai, de más matematikai, kvantummechanikai, atomfizikai, játékelméleti munkásságára, tevékenysége különlegesen megtermékenyítő voltára. A múzeumban 10 éven át kiállított, korábbi tablósor - amely Neumann számítástechnikára gyakorolt hatásáról szólt elsősorban, Kovács Győző tollából - a Jövő múltja honlapon továbbra is elérhető lesz.

A kiállítás és a Neumann-emlékszoba

A Neumann 120 emlékév során új eredmények - kiadványok, alkotások - születtek, és ezek egy része gyűjteményünket gazdagítja. Ezek között találhatók az emlékév során kiírt pályázatainkra beérkezett pályaművek, úgymint Csízy László computer art műve, melyet múzeumunk számára ajánlott fel, valamint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával közös pályázati felhívásra beérkezett 20 válogatott alkotás. Selmeczi György belsőépítész tervezőművész szintén felajánlotta az ITK számára a nagybeteg Neumannról készített festményét, akárcsak a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium az 1990-as évek első felében készült Neumann-mellszobrát. Vitrin alatt ugyancsak látható az az eredeti Financial Times lapszám, melyben Neumannt az évszázad emberének választották, valamint Hargittai Balázs – Hargittai István: Idézhető Neumann János című kétnyelvű albuma, melyet az emlékév apropóján jelentettünk meg.

2
A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 11-es növendékei és tanáraik

Tavaly tavasszal a Fasori Gimnáziumból, Neumann alma materéből startoltak el a kiállításaink, ezért örömmel láttuk vendégül a gimnázium 11D osztályát, valamint Hajdó Ákos igazgatót és Érfalvy Lívia igazgatóhelyettes asszonyt. A csoportnak Kónya Orsolya múzeumpedagógus kollégánk tartott tárlatvezetést. Minthogy a 11D egy digitális kultúra tagozatos osztály, képesek voltak bennfentes módra ízlelgetni, álmélkodni és értékelni az időutazás során látott informatikatörténeti tárgyakat – és mindenhez adekvát kérdéseket, hozzászólásokat intézni.

Rényi-emlékvitrin avatás

3
Dr. Beck György a Rényi-emlékvitrin előtt

Közvetlen az interaktív videojáték-kabinetünk bejárata előtt egy emlékvitrint is avattunk, egy, a Neumann Társaság és a honi számítástechnika számára sok szempontból különleges és kitüntetett személyiség, a nemrég elhunyt Rényi Gábor tiszteletére. Rényi nevéhez fűződik az első magyar részvénytársaság, a Novotrade megalapítása, mely az irányítása alatt vált világviszonylatban is az egyik legnagyobb videojáték-fejlesztő céggé. Az ünnepségre eljött a család, számos barát és munkatárs.

1
A Rényi család és barátaik

Az ünnepség

A megjelenteket Dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke köszöntötte, majd átadta a szót Képes Gábornak, a társaság ügyvezetőjének, aki röviden ismertette a 2023-ban megrendezett Neumann 120 emlékévet, melynek ötletadója, Szalay Imre, a társaság korábbi ügyvezetője ugyancsak jelen volt.

4
Képes Gábor, a háttérben Selmeczi György alkotása

Képes Gábor a jelenlévőknek mesélt az Informatika Történeti Kiállítás gyűjteményének világszerte unikális jelentőségéről, kiemelte, hogy a világszerte egyedülálló állandó tárlat párhuzamban mutatja be a nyugati és a keleti blokk egykori technológiáit.

Ezt követően a megjelenteket a megújult Neumann-emlékszobába invitálta, és az új tablókra és a vitrinekben lévő régi tárgyakra hívta fel a figyelmet, melyek egy része diplomák, levelek és okmányok nemesmásolata, valamint pár eredeti személyes tárgy, kitüntetés.

A számos fontos, emberséges ügyet, így a Neumann Társaság küldetését is tevékenyen támogató, segítő Rényi Gáborról mint volt kolléga és barát, Dr. Beck György emlékezett meg, majd „átadta neki a szót”, azaz a jelenlévők együtt tekintettek meg egy párperces részletet a Rényivel készült Vakondok című interjúból. A videorészletet Matusik Szilárd rendező bocsátotta a rendelkezésünkre.

5
Tárlatvezetés Kónya Orsolyával

A melegszívű megemlékezést követően megnyílt az interaktív játékkabinet ajtaja az érdeklődők számára, valamint Kónya Orsolya kolléganőnk körbevezette az állandó tárlaton az érdeklődőket. 

Ezzel szimbolikusan lezárult a Neumann 120 emlékév. Ugyanakkor azt érzékeljük, hogy országszerte nagy az érdeklődés a Neumann-tablóink iránt, ezért a tablósor roll up-változatát szívesen bocsátjuk az érdeklődő iskolák, intézmények rendelkezésére, ha keresik velünk a kapcsolatot.

A megnyitóról a Délmagyar is tudósított.