Legózd el a Jövő múltját!

Építs makettet a magyar retrólegendákból

Ma már nemcsak autókat és motorokat, de kultikus számítógépeket is szívesen nézegetünk makettként. Neumann János, a modern számítógép működési elveinek leírója ebben is úttörő: a vezetésével tervezett IAS számítógépet 1951-ben megformálták makettként is, jégből.

A jég elolvad – a LEGO marad. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a LUG Szeged - a szegedi Lego Klub pályázatot ír ki gyerekek, fiatalok és LEGO-rajongó felnőttek, tehát minden korosztály számára.

Commodore-64 makett LEGO-ból

 

A feladat: a cikkünkben bemutatott magyar számítógépek egyikének megépítése legóból. A kész makett kicsinyített, azon belül tetszőleges méretű lehet.

A legjobban sikerült alkotásokat december 17-én, a Szent-Györgyi Albert Agora Gyerekkarácsonya alkalmából mutatjuk be. Az alkotásokat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság A jövő múltja című informatikatörténeti kiállításán helyezzük el, a mintaként szolgáló eredeti tárgyak mellett.

A világ egyik legnagyobb informatikai gyűjteményét a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság gondozza, és a gyűjtemény legfontosabb darabjai egy ezer négyzetméteres állandó kiállításon láthatóak. Most ezek közé várjuk a látogatók alkotásait.

GD-71 grafikus kijelző

GD-71. A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében, az 1970-es évek elején fejlesztett vektorgrafikus képernyő volt Magyarország első grafikus kijelzője. A munkaállomáshoz a nagy, kerek monitor mellett billentyűzet és hanyatt-egér (trackball) is tartozott, valamint fényceruzát is használtak hozzá. (A GD-71 nem önálló számítógép: a munkaállomást pl. TPA-70 számítógéppel együtt használták.)

EMG-666 programozható számológép

EMG-666. Az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára készítette el a KGST-országok első asztali programozható számológépét 1973-ban. Az 1 Kilobájt RAM memóriájú programozható számológépet billentyűzettel, kijelzővel és kazettás magnóval építették egybe. Az ilyen programozható számológépek az asztali PC-k előfutárai!

ABC-80 számítógép

Az ABC-80 számítógépet a svéd Luxor cég gyártotta az 1970-es évek végén. A Luxor cég összefogott a magyar Budapesti Rádiótechnikai Gyárral. A gép kazettás magnóját Jánosi Marcell vezetésével tervezték. A Luxor-BRG kooperáció eredményeként megjelent ABC-80 volt az első számítógép, amely – kb. százas darabszámban – megjelent a magyar iskolákban. RAM memóriája 16 Kilobájt volt.

HT-1080Z iskolaszámítógép

A HT-1080Z számítógépet a Híradástechnikai Szövetkezet gyártotta a Videogenie nevű számítógép licensze alapján, az 1980-as évek elején. A gép nyert a Művelődési Minisztérium iskolaszámítógép pályázatán, így ez terjedt el általánosan a magyar közoktatásban, tömegek tanulták meg a BASIC-programozást a segítségével. RAM memóriája 16 Kilobájt, majd a későbbi példányoké 64 Kilobájt volt.

Primo házi számítógépek

A Primo számítógépet az MTA SZTAKI munkatársai tervezték, majd a sárisápi Új Élet MgTSz gyártotta 1984-ben. Ez volt az első magyar számítógép, amely bolti forgalomba került, bárki megvásárolhatta. 16, 32 és 48 Kilobájt RAM memóriájú változatai terjedtek el, melyeken olyan játékokat játszottak, mint a Kelj fel Jancsi és a Vili, a bányász.

Homelab házi számítógépek

A Homelab számítógépeket egy fiatal testvérpár, Lukács József és Endre tervezte, majd a dombóvári Color Ipari Szövetkezet gyártotta le a 80-as években. A Homelabokat kitként (alkatrész készletként) is meg lehetett vásárolni – és otthon összerakni. A Homelab számítógép egyik változatát képernyő nélkül is lehetett használni, az Arató András és Vaspöri Teréz által tervezett beszédszintetizátornak köszönhetően. Ez volt a Brailab, amely a vakok számára is elérhetővé tette az informatikát!

A feladat tehát:

Építsd meg a GD-71-et, az EMG-666-ot, az ABC-80-at, a HT-1080/Z-t, a Primót vagy a Homelab-ot LEGO-ból!

Nevezési határidő (kérjük a nevezési lapot és a makett fényképét az itmuzeum@agoraszeged.hu címre küldeni) :

2016. december 16.

A legjobban sikerült maketteket 2016. december 17-én, az Agora Gyerekkarácsonyán bemutatjuk. A maketteket a LUG Szeged - a szegedi Lego Klub és az NJSZT ITK munkatársai zsűrizik.  A legjobb makettek készítői közül az első három helyezett LEGO készletet és egy-egy ajándék példányt kap a Jövő múltja című könyvből. Díjátadó: 2016. december 17., 15 óra.

 

CsatolmányMéret
PDF ikon Nevezési lap179.51 KB