LEGO robotika tábor 2021.

A Neumann Társaság szívesen ad otthont a legújabb technológiák megismerését, oktatását, új tehetségek szórakoztatva tanítását célzó programoknak múzeumi falak között is, így az informatikai örökség átadása és a jövőre való felkészítés együtt történik. Tamagochi szimulátortól a járőrrobotig: július végén tartott robotika táborunkba a táborvezető, Györe Mihály nyújt betekintést.

Robotika tábor a Neumann Társaság kiállításán

Az idei LEGO Robotika tábort - mint hagyományosan - a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításának területén rendeztük.  A táborban részvevő gyerekek játékosan ismerkedtek meg a robotikával, vagy bővíthették tudásukat az informatika világában.

Az első napon kiderült, hogy néhányan már dolgoztak Imagine LOGO-val vagy a Scratch blokk felületével. A blokkok kezelésének megismerését a Micro:bit online felületén kezdtük. A blokkokat már használó, ismerő "haladókat" bevonva, játékosan ismertettük meg a kezdőket a blokkok kezelésével. Először a Micro:bit kijelzőjén jelenítettünk meg az ábrákat, illetve azokat animáltuk is. Ezek során megtanulták a gyerekek az adatok bevitelét, az összerakott program futtatását és lementését.

Tudásuk bővítését a változók használatának megismerésével folytattuk, majd a feltételes elágazással és az ismétléssel fejeztük be. Készítettünk egyszerű programokat:

  • páros - páratlan szám kiválasztása
  • pozitív - negatív meghatározása
  • egyszerű alapműveletek elvégzése tetszőleges számmal

Míg a kezdők gyakorolták a fentebb említett programozói eszközöket, a haladók megpróbálkoztak egyszerű játékokat készíteni a Micro:bit Játékok blokkjának segítségével:

  • kő, papír, olló játék
  • tamagochi szimulátor
  • tenisz játék

A további napokon elöszőr a Szent-Györgyi Albert Agora és a Szegedi Szakképzési Centrum együttműködésének keretében ellátogattunk a Szegedi SzC Déri Miksa Műszaki Technikumba, ahol Gyekiczki Balázs tanár úr a Tello Edu drón kezelését és a blokkprogramozás segítségével történő irányítását tanította meg a diákoknak. A felület és kezelés megismerése után a tanulók a látottakat a drónnak készített akadálypályán tesztelhették le.

A tábor második felében már nem okozott gondot a blokkok kezelése és az új programozói eszközök használata. A LEGO MINDSTORM készlet megismerését és a készlet motorjainak, érzékelőinek használatát és programozását a régebbi LEGO EV3 Home Edition szoftverrel kezdtük. A motorok vezérlését egyszerű járőrrobot-program készítésével ismertük meg (meghatározott távolságra, illetve ideig oda-vissza mozgó robot).

Az érzékelők alkalmazásához (színérzékelő) az azoktól kapott információk feldolgozásához készítettünk vonalkövető, zárt területen belül maradó, illetve abból kijáratot megtaláló programot és egy tetszőleges területet és akadályokat kikerülő programot, amelyhez a készlet nyomás- és infraszenzorát használtuk.

Megismerkedtünk a LEGO tégla LCD kijelzőjére történő írással, és a Micro:bit kijelzőre megírt programokat aktualizálva ezen is megjelenítettünk logikai feladatok megoldásait.

Így a gyerekek láthatták, hogy egy felmerült probléma megoldásához, ha már a problémát megoldottuk, algoritmizáltuk, több nyelvet és eszközt is használhatunk.

Mivel a LEGO frissítette a LEGO EV3 HOME EDITION programját - igazodva a már említett blokk programozási felülethez - néhány fentebb említett programot aktualizálva az új felületen is elkészítettünk.

A tábor során a gyerekek Kónya Orsolya tárlatvezetésével megtekintették az állandó kiállítást és megismerték a híres Szegedi Katicabogár működését.

 

Györe Mihály

táborvezető

 

Robotika tábor a múzeumbanRobotika tábor az NJSZT ITK-ban