Látogatók éjszakája – ITK, turbó üzemmódban

Örömmel állapítottuk meg, hogy nemcsak az informatika fejlődése produkál exponenciálisan meredek görbét, de az informatika múltja iránti érdeklődés is. Legalábbis erről győzött meg minket a 2017-es Múzeumok Éjszakája a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállításában.

A múlt évi rendezvényt lényegesen túlszárnyalva, százas nagyságrendben voltak kíváncsiak látogatóink az ITK programjaira. Folyamatosan érkeztek az érdeklődők június 24-én délután és este, a rendszeresen induló tárlatvezetéseken családok, egyéni látogatók, számos egyetemista is kíváncsi volt Szekeres Sándor és Mihálovits Gergő kollégáink informatikatörténeti bemutatóira.

Este kilenctől a robotoké volt a főszerep – a robotika hajnaláról Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa, a MI és a Robot című, új időszaki kiállításunk rendezője tartott vetítettképes előadást. A robotok fejlődését és az időszaki tárlat kulisszatitkait felvillantó előadást kiegészítő szakmai tárlatvezetésen a kiállításban bemutatott, egyedi értéket képviselő robotritkaságok születéséről is mesélt a résztvevőknek.

Az este folyamán lehetőség nyílt interaktív videojáték kabinetünk számítógépeinek és játékkonzoljainak kipróbálására. Sokan vettek részt a Szent-Györgyi Albert Agora QR-kódos éjszakai, vidám kutakodó játékán – és kíváncsian töltötték ki az ITK munkatársai által készített játékos feladatlapot is.

Erre azoknak is lehetősége kínálkozott, akik este tíztől rendhagyó, zseblámpás felfedezésre indultak az ITK ezer négyzetméteres, kétszintes „útvesztőjében”, a kísértetiesen világító zöld-foszfor monitorok és a sejtelmes sötétségbe burkolózó vezérlőpultok között.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság fontos küldetésének tartja nemcsak a múlt értékeinek megőrzését, de azok minél szélesebb körű megismertetését is. A muzeális gyűjtemények ünnepének számító Múzeumok Éjszakája remek lehetőséget adott arra, hogy – a kiállításunknak helyet adó Szent-Györgyi Albert Agora többi programjához hasonlóan ingyenesen – bemutassuk a világ legnagyobbjai közé sorolható informatikatörténeti állandó kiállításunkat.

A közérdekű muzeális gyűjteményünk raktárában rejlő, további kincseket pedig Bohus Mihály kollégánknak köszönhetően azok tekinthették meg, akik kilátogattak öthalmi gyűjteményi és kutató raktárunkba.

Továbbra is minden lehetőséget megragadunk a magyar kulturális örökség egy lényeges szeletét, a Jövő múltját bemutató gyűjteményünk bemutatására. Reméljük, hogy még több látogatóval találkozhatunk majd 2018-ban: mi már készülünk! Addig is köszönjük az érdeklődést, vigyék hírét tárlatunknak.

 

NJSZT