Kovács Győzőné emlékére

Szomorúan értesültünk családjától, hogy nem sokkal 82. születésnapja előtt elhunyt Kovács Kata, Kovács Győző özvegye.

Férje, Kovács Győző a Neumann Társaság főtitkáraként, senior informatikusból lett úttörő informatikatörténészként, újságíróként, ismeretterjesztőként járta a világot, s ezekben az utazásokban rendszeresen a felesége volt a társa. Ha az egyikük volt a riporter, a másikuk az operatőr, az asszisztens, a fáradhatatlan partner. Ha egy nemzetközi computer pioneer vagy Neumann János egy családtagja hazánkba látogatott, jó eséllyel megismerte Kovács Katát, mint szeretetteljes, csodálatos vendéglátót is.

Ez a legendás házaspár ült egy asztalnál Neumann Miklóssal, Herman Goldstine-nel, Heinz Zemanekkel, Herman Maurerrel, vendégeskedtek Konrad Zusénál. Ezekről a látogatásokról „home video” vagy hangfelvétel készült. Kovács Győzőné pedig nemcsak a hagyományos, 20. századi feleségszerepet látta el, de a háttérben ő volt a rendszerező archivátor és muzeológus az elbűvölően kreatív, de közismerten szórakozott férj mellett. Győző halála (2012) után szívén viselte a hagyaték gondozását, rendszerezve, hogy mi kerüljön a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumba, mi a Neumann Társasághoz, mi maradjon a családnál.

Győző nem érhette meg a szegedi állandó kiállításunk (A jövő múltja, ITK) megnyitóját, a neki adományozott emlékplakettet Kata vette át Friedler Ferenctől, a Neumann Társaság akkori elnökétől. A családnál maradt emlékekből, Kata aktív közreműködésével vándorkiállítást rendeztünk Győző győzött címmel (2018), amely látható volt Budapesten, Szegeden, Túrkevén, Szekszárdon, a tablóanyaga pedig Kovács Győző szülővárosában, Szekszárdon az I. Béla Gimnázium – a Győző által alapított Neumann Verseny színtere – folyosóját díszíti jelenleg. A videokazetta hagyaték kis részét nyilvánossá tehettük az itf.njszt.hu oldalán, nagyobb részét a család digitalizáltatta saját költségén (reméljük, hogy később ez is kutathatóvá válhat).

Kovács Győzőné Müller Kata és Kovács Győző
Kovács Győzőné Müller Kata és Kovács Győző

A kiállításra készülve Kata megtisztelt azzal, hogy bepillantást engedett életébe. Szerényen háttérbe vonult tudományos szervezőként, vezetőként országosan ismert férje mellett, energiái nagyját a családjára fordítva – nemcsak gyerekeiről, unokáiról gondoskodott példás módon, de „archivátori” vénáját kamatoztatta abban is, hogy az ő családi ága (Müller család) által alapított és ma már évszázados múlttal rendelkező visegrádi nyaralótelep életét dokumentálta. És humorát, közösségi lényét is kibontakoztatta, amikor az ominózus, több generáció sok tíz tagja által lakott nyaraló ünnepségeit, kvízeit szervezte, összetartva közeli és távoli rokonok egész hadát.

Arról csak a legritkább esetben mesélt, hogy operátorként, műszaki rajzolóként, lényegében az ország egyik első számítógépes laboránsaként maga is az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 mellett dolgozó munkatárs volt. Az MTA Kibernetikai Kutatócsoport dolgozói haláláig keresték vele a kapcsolatot, elhívták találkozóikra.

Katával sokan tartottuk a kapcsolatot, erőt adott a Vele való eszmecsere, örök optimizmusa, céltudatossága, precizitása, lehetetlent nem ismerő lelki ereje, bölcs tanácsai az utánozhatatlan gombapörköltje és a férje emlékére az asztalra tett szekszárdi vörösbor mellett. Nagyon fog hiányozni – a Neumann Társaság ápolni fogja tovább a Kovács házaspár emlékét. Most már régi barátaikkal, a szegedi Muszka házaspárral egy helyen ülnek, talán Kalmár Laci bácsival együtt letekintve azokra, akiknek ez az örökség fontos.

Képes Gábor

Kovács Kata a Győző győzött kiállításunk megnyitóján, Fotó: NJSZT

Tablósorunk Kovács Győzőről: Győző győzött | A jövő múltja (ajovomultja.hu)

Videóarchívum (részletek)  : Válogatás Kovács Győző “videoarchívumából” - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

1:06-tól Kovács Kata emlékezik: Győző Győzött az Agórában - Szegedi Hírek - 18.05.02. - YouTube