Kódolástól a kódtörésig: a teljes Lorenz sztori

A Norvég Fegyveres Erők Múzeuma ünnepélyes keretek között meghatározatlan időre kölcsönadott a brit Nemzeti Informatikai Múzeumnak (TNMOC) egy rendkívül ritka második világháborús Lorenz SZ42 gépet, Hitler “feltörhetetlen” titkosító masináinak egyikét. Az akkori idők csúcstechnológiájának számító berendezést a múzeumban fogják kiállítani.
A Lorenz ultratitkos üzeneteinek megfejtése jelentősen lerövidítette a második világháborút. Az Enigmánál sokkal bonyolultabb gépet Bill Tuttle munkájának köszönhetően tudták feltörni a Bletchley Park szakemberei. Tuttle úgy fejtette meg a Lorenz architektúráját, hogy egyszer sem látta élőben. 1944-től, a Colossus számítógép felépítésével a szövetségesek drasztikus mértékben lecsökkentették a kódtörés idejét – korábban hetekig, a Colossusszal órákig tartott. A gép fejlesztését Tommy Flowers vezette.
Becslések alapján 200 Lorenz gépet használtak a második világháborúban, de csak négyről tudjuk, hogy túlélte a világégést. A múzeumban kiállított darab sorszáma 1137. Az Oslótól északra fekvő Lillehamerben, az ottani német főparancsnokságon üzemeltették. Mivel Norvégia a világháború végéig megszállás alatt állt, 1945. május 8-án 24 órakor a német erők valószínűleg ezen a gépen kapták meg a kapitulációval kapcsolatos utasításokat.