Kódol és dekódol a Lorenz

A Colossus mellett dolgozó csoport öt túlélője szintén részt vett a munkában

A brit Nemzeti Informatikai Múzeumban (TNMOC) június 3-án, első alkalommal mutatták be Hitler legtitkosabb gépe, a Lorenz működését és feltörését, amivel a legendás kódtörők lerövidítették a második világháborút.

A Lorenz sokkal komplexebb szerkezet volt az Enigmánál. A műveletben a gép működését, a működés alapelveit megfejtő Bill Tutte játszott oroszlánrészt, anélkül, hogy valaha is látta volna a Lorenzet.

A szövetségesek neki és társainak köszönhetően tudták elolvasni a német főparancsnokság szupertitkos üzeneteit. 1944-től, a Colossus számítógép felépítésétől a titkosítások feloldása még gyorsabban, hetek helyett órák alatt sikerült.

A Lorenz feltörésének műveletéhez kapcsolódó hírszerző tevékenység a háború több eseményében, de különösen a normandiai partraszállás, a D-Day előkészítésében volt rendkívül fontos.

A műveletet annyira titokban tartották és olyan csúcstechnológiák kellettek hozzá, hogy a Colossust 1975-ig meg sem említették, és a Lorenzről csak a 21. században szivárogtak ki hírek.

Az elmúlt 20 évben a TNMOC önkéntesei fáradhatatlanul dolgoztak a kódtöréshez használt brit műszerek rekonstruálásán. Néhány nemrég megszerzett berendezéssel a múzeum most azt is be tudja már mutatni, hogy a németek hogyan alkalmazták a technológiát.

A Colossus mellett dolgozó csoport öt túlélője szintén részt vett a munkában, nélkülük nehéz lett volna megvalósítani a rekonstrukciót.

Forrás: www.tnmoc.org/news/news-releases/veterans-see-lorenz-end-ends